Met een tweetal moties deed een meerderheid van de gemeenteraad in 2009 de belofte om Delftse bibliotheek DOK structureel te voorzien van de benodigde financiële middelen om het onderliggende bedrijfsplan uit te kunnen voeren. DOK houdt momenteel terecht het handje op en Delft mag afrekenen. Voor STIP geldt “beloofd is beloofd”.
Onder de commissieleden Samenleving en Volkshuisvesting heerste gisteren met name onbegrip. Hoe zijn er structureel gaten gevallen in de begroting van de Delftse bibliotheek? STIP concludeerde dat er geen degelijk toezicht is geweest en zei zich stom genoeg verplicht te voelen om toch nog maar even te zeggen dat een goede interne controle belangrijk is.
Het is winter en het wordt vroeg donker. Stichting StudentInzicht houdt de komende dagen een fietsverlichtingsactie in samenwerking met de gemeente Delft en de politie Haaglanden. Op het kruispunt van de Mekelweg en de Christiaan Huygensweg en bij station Delft verkopen zij tussen 17.00 en 19.00 uur losse lampjes aan passerende fietsers.
Fietsen zonder licht is gevaarlijk, want je valt minder op voor overige weggebruikers. De boete van 35 euro voor het rijden zonder brandend voor- en/of achterlicht lost geen probleem op. STIP heeft daarom in 2007 samen met StuD het initiatief opgepakt om bij beboeting voor fietsen zonder licht losse fietslampjes te verstrekken. Op die manier kan de fietser vervolgens op een veilige manier met goede verlichting zijn of haar weg vervolgen.
In 2008 heeft stichting StudentInzicht het initiatief doorgezet. Jaarlijks wordt het belang van goede fietsverlichting onder de aandacht gebracht. Kijk op www.studentinzicht.nl voor meer informatie over de stichting en kijk hier voor meer informatie over alle regels rondom verlichting.Naast het vaststellen van de begroting heeft de Delftse raad op donderdag 4 november afscheid genomen van STIP-raadslid Bart Bikkers. Bart heeft zich een ruime 3 jaar ingezet voor STIP en voor Delft.
Bart was een netwerker. Onder andere studie- en studentenverenigingen kenden hem als gezelligheidsdier en als aanspreekpunt voor problemen met de gemeente. Bart heeft de ontwikkelingen omtrent de Drank- en Horecawet aandachtig gevolgd en de achterban hierover nauwgezet geïnformeerd. Naast zijn niet aflatende kritische blik op de implementatie van cameratoezicht heeft Bart onlangs schriftelijke vragen gesteld over het uitgeven van stempassen - in het Nederlands én in het Engels.
Per direct zal Bart de master Bestuurskunde verder oppakken. Burgemeester Bas Verkerk gaf te kennen er alle vertrouwen in te hebben dat Bart de door hem begeerde functie binnen het openbaar bestuur uiteindelijk zal weten te bemachtigen: “we hebben je leren kennen als een gedegen, alert en scherp raadslid” en “ik weet heel zeker dat we met jouw ervaring nog waardevolle dingen kunnen verwachten in de stedelijke gemeenschappen in Nederland en misschien ook wel op andere plaatsen in de wereld.”Als gevolg van de aanleg van de Spoortunnel gaat de Abtswoudsetunnel per 1 december 2010 voor 21 maanden dicht. Hiermee valt een belangrijke fietsroute van Delft-West naar de TU-wijk weg. Er zijn alternatieve fietsroutes ingesteld via de Prinses Irenetunnel en via de Kruithuisweg (zie plaatje).
Er wordt momenteel nog gekeken naar een alternatief – een tijdelijke fietsbrug over het spoor - maar dit zal naar alle waarschijnlijkheid niet à la minute gerealiseerd kunnen worden. Kosten voor een dergelijke brug zijn hoog en samenwerking met verschillende partners is noodzakelijk.
Momenteel moeten fietsers via de Prinses Irenetunnel over de autorijbaan. Half november is de situatie weer net als de oude en kunnen de fietsers weer over het fietspad door de Prinses Irenetunnel.
Fietsers uit Tanthof, Buitenhof en Voorhof-Zuid kunnen uiteraard ook via de Kruithuisweg en de Rotterdamseweg of het Mekelpark hun bestemming in de TU-wijk bereiken. Er wordt bekeken of de verbinding tussen de Rotterdamseweg en de Kruishuisweg aangepast kan worden. Nu is dat nog een fietsonvriendelijke trapverbinding.
Als alles volgens planning verloopt, wordt de fietsroute via de Abtswoudsetunnel op 1 september 2012 (voor aanvang van het nieuwe collegejaar) weer heropend.Vanavond is de begroting 2011-2014 vastgesteld. STIP heeft volmondig ‘ja’ en dus niet ‘nee’ of ‘een beetje’ gezegd op het stimuleren van de kenniseconomie, ziet kansen onder de noemer duurzaamheid en voelt de noodzaak om te investeren in de toekomst, in de Delftse jongere.
Een korte toelichting op een aantal moties en vragen vanuit STIP;
STIP diende de motie crisisopvang jongeren in: wanneer uit het eerder toegezegde college-onderzoek blijkt dat er inderdaad een gebrek aan acuut en tijdelijk onderdak is voor Delftse jongeren, komt de portefeuillehouder Jeugd en Onderwijs met een voorstel voor een crisisopvang. De motie werd mee ingediend door onze coalitiepartners en door alle partijen gesteund, behalve door de VVD. Daarmee is zij aangenomen. Eerder berichtte STIP al over het gebrek aan een crisisopvang voor Delftse jongeren.
Een meerderheid van de raad spreekt daarmee uit dat iedere Delftenaar een dak boven zijn of haar hoofd moet hebben en jongeren een kwetsbare groep vormen die specifieke aandacht verdient.
In het kader van het stimuleren van sporten is STIP tevreden met de combinatiefunctionaris die belangstelling van school voor sport en van vereniging voor leerling tot concrete samenwerking om gaat weten te zetten. Wethouder De Prez heeft aangegeven op dat gebied open te staan voor de inbreng van de Delftse roeiverenigingen.
Verdere opmerkingen van wethouder Junius naar aanleiding van vragen van STIP omvatten het open en toegankelijk maken van cultuur. Volgens STIP is een voorbeeld van hoe je cultuur zichtbaar maakt het gebruik van leegstaande brugwachtershuisjes voor cultureel initiatief op kleine schaal. De wethouder heeft aangegeven contact te zoeken met de provincie.In de eerste termijn over de Delftse programmabegroting 2011 - 2014 presenteerde Mariëlle van Kooten namens STIP de punten waarop de partij de komende jaren werk en hersenen in wil zetten en denkt het meest effectief te kunnen bijdragen aan de stad Delft. STIP zegt ‘ja’ op kennis, duurzaamheid en op de Delftse jongere en investeert daarmee in de toekomst.
Lees hier de volledige tekst van de Algemene Beschouwingen van STIP.STIP-wethouder Pieter Guldemond praat bij TV West over studentenhuisvesting. Studentensteden slaan de handen ineen om te lobbyen bij het nieuwe kabinet.
STIP believes in the importance of enabling all residents of Delft to cast their vote. In previous local elections, ballots were sent in Dutch without any form of information for non-Dutch residents of Delft. It is quite challenging for our expats and foreign students - who reside in Delft temporarily - to vote, as they do not understand the meaning of the ballot they receive.
STIP and our local government have a clear point of view on the manner. The local governing parties, including STIP, aspire governmental communication ‘in two languages: Dutch and English.’ STIP is satisfied with the local Board (Mayor and Aldermen) stating that information regarding the next local elections in 2014 will also be provided in English.
The question remains whether the proposed ‘usual communication channels’ such as the local paper will be sufficient to communicate with the non-Dutch residents of Delft – STIP can imagine that a Dutch newspaper is read by few foreigners.
In our opinion, one must think of other channels of communication to reach out to our expats, like cooperation with companies that employ them. A possible solution could be that the city of Delft provides information through those company's (digital) news updates.
Consider this bilingual article as STIP taking accurate first measures.Studentenhuisvester DUWO neemt zeventig woningen in de Binnenstad over van woningbouwcorporatie Woonbron. Op het moment dat bewoners van de panden verhuizen, komt de betreffende ruimte vrij voor studenten. Met de verkoopopbrengsten weet Woonbron op haar beurt te investeren in kwetsbare buurten in Delft.
STIP pleit voor meer studentenhuisvesting in de Binnenstad. Zo heeft STIP benadrukt ook met de huidige bezuinigingen te willen blijven investeren in de regeling ‘Wonen boven Winkels’ waarbij vrije ruimtes boven winkels in de Binnenstad toegankelijk worden gemaakt om gebruikt kunnen worden als studentenwoning. Dit bijzonder succesvolle project houdt de binnenstad levendig en maakt sociale controle mogelijk, ook na sluitingstijd van de winkels.
Onder STIP-wethouder Pieter Guldemond wordt verder gemeentebreed gekeken waar – al dan niet tijdelijke – studentenhuisvesting kan worden gerealiseerd om het enorme tekort aan woningen voor studenten terug te dringen. Dit is het ambitieuze antwoord van het college naar aanleiding van eerdere schriftelijke vragen van STIP en coalitiepartner CDA.Jaarlijks organiseert STIP in samenwerking met de gemeente Delft het project Scholieren In De Delftse Raad (SIDDER). Dit houdt in dat Delftse middelbare scholieren een raadsvergadering naspelen en hierbij in twee vergaderingen met elkaar in debat gaan over fictieve raadsvoorstellen. Gisteren vond de aftrap plaats op het Stanislas college.
STIP gaf samen met Aad Meuleman van Stadsbelangen een presentatie over het bestuur in Delft, hoe een raadsvergadering in zijn werk gaat en wat moties en amendementen zijn. De scholieren oogden erg enthousiast: op 10 december maken zij uit wat de beste school van Delft wordt, het Stanislas college of het Christelijk Lyceum Delft. Beide scholen gaan in de eerste vergadering praten over het sluiten van alle Delftse coffeeshops en in de tweede vergadering over het stopzetten van het Spoorzone project vanwege het instorten van enkele panden.
De komende weken gaan de leerlingen zich voorbereiden op het SIDDER-debat in de Raadszaal, onder leiding van burgemeester Bas Verkerk. Hiervoor gaan zij langs bij echte raadsvergaderingen als Gasten van de Raad en gaan ze echte raadsleden interviewen over de voorstellen die tijdens de SIDDER-vergadering behandeld gaan worden.Het is zover: de jaarlijkse aanvragen voor de verschillende gemeentelijke regelingen voor lastenverlichtingen kunnen weer ingediend worden. Voor studenten zijn er twee regelingen interessant: de regeling lastenverlichting sportverenigingen en de Tegemoetkoming Woonlasten Kamerbewoners (TWK).
Met de regeling lastenverlichting sportverenigingen kunnen sportverenigingen een gemeentelijke subsidie van zo'n €10 per lid krijgen. Dankzij STIP kunnen ook bewoners van onzelfstandige kamers een aanvraag doen voor de tegemoetkoming woonlasten kamerbewoners. De TWK kan tot 1 januari 2011 aangevraagd worden. Om gebruik te maken van de regeling lastenverlichting sportverenigingen moet je vóór 31 maart 2011 een aanvraag hebben gedaan.
STIP vindt het belangrijk dat deze regelingen onder alle inwoners van Delft bekend zijn, en heeft daarom de regelingen uitgelegd op deze website.STIP ziet kansen in tijdelijk gebruik van braakliggende stukken grond in Delft voor het tijdelijk huisvesten van studenten. Samen met coalitiepartner CDA heeft de partij vandaag schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld.
Studentenstad Delft kent al langer een enorm tekort aan huisvesting voor studenten. Eén van de speerpunten uit het verkiezingsprogramma van STIP is het verwezenlijken van voldoende permanente huisvesting voor Delftse studenten binnen de stadsgrenzen. De huidige coalitie heeft het college opdracht gegeven om versnellingsmogelijkheden en aanvullende bouwlocaties te onderzoeken. In het afgelopen vrijdag gepresenteerde bestuursprogramma ambieert STIP-wethouder studentenhuisvesting Pieter Guldemond een gerealiseerd aantal van 2200 studentenwoningen per eind 2014.
STIP pleit voor creatief en flexibel gebruik van elke vierkante meter Delftse grond. In samenwerking met het CDA vraagt de fractie STIP het college aan hand van de ingediende schriftelijke vragen om een haalbaarheidsonderzoek naar het gebruik van braakliggende stukken (werk)terrein als locatie voor tijdelijke studentenhuisvesting.
Naar verwachting zal het college de vragen binnen 30 dagen beantwoorden.Eerder dit jaar berichtte STIP over de onthulling van de zogeheten vrachtfiets. De vrachtfiets is ontworpen door twee studenten IO van de TU Delft.
Deze week start een eerste proef rondom het bezorgen van pakketten door deze vrachtfiets bij ruim 150 adressen in de binnenstad. In eerste instantie wordt een groslevering pakketten per aardgasbus richting een centraal distributiepunt buiten de binnenstad geleverd. Vervolgens wordt de lading richting binnenstad ‘gefietst’. Het project wordt uitgevoerd door het Haagse bedrijf Fietsxpress.Eén van de voorwaarden voor de invoering van cameratoezicht in het uitgaansgebied in de Delftse binnenstad is de aanwezigheid van voldoende draagvlak onder bewoners en ondernemers in de buurt. Een door de politie en gemeente verspreide enquête zou deze gevoelens moeten peilen. Voor STIP is dit aanleiding om de vermeende allesoplossende werking die uit zou gaan van cameratoezicht ter sprake te stellen.
Pragmatisch STIP past voor een filosofische discussie over de roep om veiligheid enerzijds en het recht op privacy, op ‘vrijheid’, anderzijds. Liever ziet STIP een gegronde afweging, op maat gemaakt voor een gastvrij Delft met sociale inwoners die zo nu en dan op elkaar letten.STIP signaleert een taalbarrière voor niet-Nederlandstalige stemgerechtigde Delftenaren tijdens verkiezingen. De coalitiepartij stelde gisteren schriftelijke vragen aan het college van B&W.
Stempassen worden momenteel enkel in het Nederlands verstrekt zonder aanvullende informatie voor anderstaligen. Het wordt niet-Nederlandstalige stemgerechtigde Delftenaren naar mening van STIP onredelijk en onnodig moeilijk gemaakt om te stemmen.
Delft koestert de ambitie om haar internationale positie als zogeheten ‘kennisstad’ mét bijbehorende internationale kenniswerkers te versterken. Verder wil zij een open en gastvrije stad zijn. In de schriftelijke vragen aan het college haalt STIP het coalitieakkoord 2010-2014 ‘Aan het werk’, aan: ‘klare taal is het devies’. De gemeente communiceert ‘in twee talen: Nederlands en Engels.’
STIP vraagt het college om erkenning van het probleem en draagt een oplossing aan: het drukken van de stempassen (formaat A5) op een A4-formaat papier is ‘een goed bevallen mogelijkheid’ in onder andere Rotterdam.
Naar verwachting zal het college de vragen binnen 30 dagen beantwoorden.
Klik hier voor de schriftelijke vragen.Momenteel kent Delft de incubator YES!Delft voor technostarters en Bacinol II als bedrijfsverzamelgebouw voor kunstenaars en vormgevers. In dit rijtje kan verder de zogeheten ‘broedplaats’ genoemd worden. De manier van netwerken in deze verschillende vormen van kennisintensieve verzamelingen van starters en de inrichting van het pand in kwestie bepalen welke doelgroep hier wordt gehuisvest.
Vergeleken met steden als Rotterdam en Den Haag die een breed startersbeleid hebben loopt Delft achter, vindt STIP. Rotterdam heeft momenteel om en nabij de twintig projecten met betrekking tot het huisvesten van starters. Een voorbeeld van een broedplaats is de Creative Factory waar startende creatieve ondernemers onderling worden geclusterd in productieketens om een sfeer van samenwerking en versterking te stimuleren.
Verder kent Rotterdam de RDM-campus in het havengebied waar de focus op de startende maakindustrie ligt. Bepalende factor is hier de inrichting van het pand die het mogelijk maakt om grote industriële producten te fabriceren. Ook Den Haag huisvest startende ondernemers - de Caballero Fabriek is met haar moderne, strakke inrichting een voorbeeld van een incubator met sterk professionele uitstraling en bijbehorende relatief hoge instapdrempel.
Rotterdam en Den Haag huisvesten een aanzienlijk deel van de creatieve starters uit Delft die hier geen gepaste ruimte vinden. Deze groep bestaat vooral uit architecten en ontwerpers die niet binnen het profiel van YES!Delft en Bacinol II vallen. YES!Delft richt zich op starters die een concreet technisch product op de markt willen brengen. Bacinol II kent geen vorm van startersupport waaraan deze starters behoefte hebben. Hierbij komt dat YES!Delft met de geplande verhuizing naar het bedrijvenpark Technopolis een professionaliseringslag maakt, waardoor de instapdrempel voor starters opnieuw iets hoger komt te liggen.STIP kon rekenen op een aanzienlijk aantal bezoekers van de felgeel-gekleurde stand op de OWee-infomarkt. Honderden aankomende studenten hebben kennisgemaakt met die drie raadsleden van gemeenteraadspartij STIP en gaven aan welk van drie punten uit het verkiezingsprogramma van de partij naar hun mening zo snel mogelijk gerealiseerd zou moeten worden.
Een meerderheid van de OWee'ers meent dat het leveren van gemeentelijk startkapitaal voor innovatieve producten vanuit de Delftse kennisinstellingen de absolute aandacht van STIP verdient. Op deze manier investeert Delft in haar technostarters. STIP is van mening dat kennis de kracht en economische motor is van Delft: zo genereert één baan in de in Delft sterk vertegenwoordigde kennissector twee faciliterende banen daaromheen.De voorbespreking van het OWee-debat met als thema onderwijs beloofde in eerste instantie weinig spetterends – Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66), Jasper van Dijk (SP), Diederik Samsom (PvdA), Mark Harbers (VVD) en gemeenteraadslid voor STIP Mariëlle van Kooten zagen stuk voor stuk een absolute must op het gebied van het investeren in onderwijs, óók in een sfeer van enorme landelijke bezuinigingen.
Dinsdag werd het lokale STIP op het voormalige bouwkundeterrein uitgedaagd om mee te denken over landelijk spelende onderwerpen – officieel onontdekt gebied. Vast staat dat STIP goed onderwijs als belangrijke randvoorwaarde ziet voor een succesvolle toekomst. Zo investeert de TU Delft in een volgende generatie ingenieurs.‘Lees het snel en vorm een mening’, zo kopt de OWeeCourant van dinsdag over het interview met gemeenteraadsleden voor STIP Mariëlle van Kooten en Ferrie Förster. STIP is benieuwd naar het oordeel van de ruim 2400 OWee'ers wat betreft deze eerste indruk van de partij en beantwoordt graag al jullie vragen!
Klik hier voor het interview.De Delftse OntvangstWeek (OWee) is gisteravond van start gegaan op een uitpuilende Beestenmarkt. Ook dit jaar meldde zich wederom een recordaantal nieuwe studenten aan - ruim 2400 nuldejaars TU’ers zullen de komende dagen intensief kennismaken met Delft.
Studenten Techniek In Politiek, STIP, heeft drie zetels in de Delftse gemeenteraad en levert een wethouder. In de OWee gaat STIP op zoek naar studenten die geïnteresseerd zijn in politiek en met een frisse blik naar de oude stad Delft kunnen kijken. Kom vanmiddag langs de STIP-stand op de infomarkt of neem een kijkje bij het politieke lunchdebat. Verder vergezelt STIP het OWee-bestuur morgenavond in haar verenigingsronde met het College van Burgemeester en Wethouders en feesten wij met jou mee tot in de vroege uurtjes.
Benieuwd? Heb jij vragen of een geweldig idee? Voel je vrij om een STIP’er aan te spreken of neem contact met ons op via stip@delft.nl.
Geniet van deze fantastische OntvangstWeek!Net als dat de vakken aan de TU klaar zijn, is voor STIP het reces deze week begonnen. Dit betekent dat het politieke werk van de gemeenteraad even een paar weken stil ligt, maar de gemeente gaat door. Voor STIP betekent dit zomerreces dat we allemaal een tijdje vrij hebben om te genieten van het lekkere weer. Het is echter niet zo dat we helemaal weg zijn, want ook op het strand of aan de andere kant van de wereld zijn we uiteraard altijd bereikbaar voor dingen die je bij ons kwijt wil. Wil je ons bereiken, bel of mail ons vooral. STIP wenst iedereen een zonnige zomer toe en kijkt uit naar de OWee waar studerend Delft het collegejaar bruisend zal openen!
Politiek gaat natuurlijk over idealen en vergezichten voor de toekomst, maar af en toe ook gewoon over losliggende stoeptegels. STIP heeft al eerder aandacht gegeven aan de digitale melding openbare ruimte, waarmee je via internet kunt aangeven dat er voor jouw deur een lantaarnpaal stuk is of dat er echt meer fietsnietjes moeten komen in jouw straat.
Delft heeft nu de volgende stap genomen in het makkelijk melden van zwerfvuil of een kapotte wipkip. Met BurgerConnect kun je met je iPhone (en binnenkort ook met je Android telefoon) aangeven waar er iets moet gebeuren in de stad. Je kunt een foto meesturen en dankzij GPS wordt ook de locatie toegevoegd. Vervolgens kan de gemeente aan de slag met jouw melding. Op de site van BurgerConnect kun je zien dat er al veel meldingen gedaan zijn in Delft.
Natuurlijk is het zaak dat de gemeente ook serieus werk maakt van deze meldingen, maar mijn ervaringen met de digitale melding openbare ruimte zijn erg goed. Een pluim dus voor de gemeente!
Download BurgerConnect via de App StoreIn januari stuurde de TU Delft een brief aan de gemeenteraad met het verzoek enkele straten op de campus "aan het openbaar verkeer te onttrekken". De universiteit wil namelijk betaald parkeren op de campus invoeren, zodat studenten, medewerkers, bezoekers én bewoners van bijvoorbeeld de Balpol en de Korvezee moeten gaan betalen om bij de TU te parkeren.
STIP zette toen grote vraagtekens bij het voorstel van de TU. Er is geen rekening gehouden met de (uitgestelde) komst van de tram en het effect op de parkeerdruk van de omliggende wijken, en de voorgestelde tarieven zijn twee keer zo hoog als het duurste parkeertarief in de binnenstad. Bovendien heeft STIP begin dit jaar diverse gesprekken gevoerd met bewoners waaruit bleek dat ook zij niet staan te wachten op een dure parkeervergunning zonder goede onderbouwing. Kortom: een onuitgewerkt en onuitvoerbaar voorstel van de TU.
In reactie hierop heeft de universiteit vorige week een nieuwe brief gestuurd, waarin ze hun verzoek intrekken en aangeven, nu wél in overleg met de gemeente, de plannen voor het parkeerbeleid op de campus opnieuw te bekijken. STIP vindt dit een zeer verstandig besluit en kijkt uit naar de discussie met de TU over dit onderwerp.Dat schatte wethouder Junius gisteren in de commissie Spoorzone, Verkeer en Ruimte tegenover diens leden, het aanwezige publiek en de pers. STIP sloeg steil achterover. De overige fracties reageerden redelijk onaangedaan en leken de vertraging zonder al te veel problemen te accepteren.