In de OntvangstWeek 2011 verwelkomen Delft en de TU Delft 2300 potentiële nieuwe Delftenaren. De OWee is gisteren op de Beestenmarkt van start gegaan met verschillende studentenbands en een flinke reeks knallende zomerhits. Onze nieuwe Delftenaren maken de komende dagen intensief kennis met de stad, de TU Delft en vanzelfsprekend met het bruisende studentenleven.
Aan het begin van dit jaar heeft STIP het thema fietsen hoog op de agenda gezet. Eerst was er nog sprake van een nieuw Fietsactieplan, een vervolg op het bijna afgeronde Fietsactieplan II. Het college heeft vanwege bezuinigingen echter besloten om alleen een update van het Lokaal Verkeers- en Vervoersplan (LVVP) en Fietsactieplan (FAP) te maken. STIP heeft hierbij aangegeven dat het Fietsactieplan absoluut geen ondergeschoven kindje mag worden.
Delft bouwt een stadskantoor bovenop de spoortunnel en iets ten noorden van het huidige stationsgebouw. Het stadskantoor heet Het Nieuwe Kantoor. HNK loopt over in de ondergronds gelegen station en vormt daarmee het dak van dat station. In Het Nieuwe Kantoor wordt de gemeente gehuisvest, zowel de ‘frontoffice’, ambtenaren die achter de balie zitten als je je evenementenvergunning aanvraagt, als de ‘backoffice’, ambtenaren die ervoor zorgen dat de evenementenvergunning juridisch op orde is.
Onlangs liepen we over de Voldersgracht. Er werd flink geklust aan het voormalige restaurant Les Compagnons op nummer 18. Voor het pand stond een busje van Jorplace, een Beachhostel in Scheveningen. Navraag leerde dat Scheveningse uitbater Jordy Koningh ook een Delftse vestiging van het budgetconcept gaat beginnen. STIP ondersteunt het idee voor de komst van een budgethotel in Delft en is dan ook enthousiast over het plan van deze ondernemer.
Om fietsenmikado’s te voorkomen wil STIP voldoende fietsenstallingen op een reële loopafstand van de perrons, ook tijdens de bouwwerkzaamheden met betrekking tot de Spoorzone. Het is een automatisme om je fiets zo dicht mogelijk bij het perron neer te zetten, uiteraard bij voorkeur in de rekken en vastgeketend met een hangslot. Er zijn inmiddels op allerlei plekken en plekjes in het stationsgebied bijna 600 extra fietsenstallingen bijgeplaatst.
In januari heeft wethouder Pieter Guldemond samen met een studentendelegatie een bezoek gebracht aan Utrecht. Daar heeft Stichting Tijdelijk Wonen twee projecten afgerond waarbij een schoolgebouw en respectievelijk een kantoorpand zijn omgebouwd tot tijdelijke studentenhuisvesting. Hiervoor gebruiken ze een concept dat nergens anders in Nederland nog is toegepast, waarbij toekomstige bewoners in samenwerking met de aannemer zélf hun woning ombouwen. In ruil hiervoor krijgen ze 10% huurkorting. Ook werd bij het project gebruik gemaakt van stageplekken, waarbij MBO’ers de kans kregen bij te dragen aan de ombouw.
Het is een enigszins genuanceerd ‘beloofd is beloofd’ geworden, maar wat STIP betreft koppen de kranten supergemeente Delft redt de beste bibliotheek van Nederland.
STIP opent de discussie over een eventuele tijdelijke invulling van de enorme plakken braakliggend terrein in het Spoorzonegebied. Tot de mogelijkheden behoort tijdelijke studentenhuisvesting, zoals bleek uit antwoord op eerdere schriftelijke vragen. Daarnaast is een tijdelijk evenemententerrein een optie. Verder denkt STIP aan een Sportzone: trapveldjes waar jongeren kunnen voetballen of andere laagdrempelige sportfaciliteiten waar mensen zich kunnen uitleven.
Adelaide is klaar met het wikken en wegen over hoe en wanneer inbreng van burgers wel of niet handig is en legt de focus daarom anders: op de inhoud, en niet op het proces. Het programma maakt gebruik van experts op vakgebieden waar zich problemen voordoen. De expertise van de betreffende expert is leidend en binnen dat kader is inspraak vanuit de burger welkom: iedereen kan dus gericht en zinvol meedenken.
Overal in het Westland om Delft staan kassen. Zoals in elke industrietak vindt ook hier constant vernieuwing, verbetering en optimalisering van processen en technieken plaats.
Voor professionele steun hierin kan de glastuinbouwsector aankloppen bij de Greenport Campus. Dit is een samenwerking tussen de Kennisalliantie Zuid-Holland, de TU Delft, TNO, het Improvement Centre, Demokwekerij Westland, de universiteit in Wageningen, de Hogeschool INHolland en De Haagse Hogeschool. Door deze samenwerking kan voor elk probleem snel en efficiënt een oplossing gezocht worden. Verder wordt het initiatief nog financieel gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Zuid-Holland, in het programma Pieken in de Delta Zuidvleugel Randstad. De gemeente Delft participeert ook in Greenport, als onderdeel van de Kennisalliantie Zuid-Holland.STIP heeft gekregen waar zij in augustus om vroeg: een reëel en pragmatisch kosten-batendebat over implementatie van cameratoezicht in de Delftse binnenstad.Er kan niet worden voldaan aan voorwaarden zoals beschreven in de gemeentewet, zegt B&W. Die gemeentewet schrijft voor dat cameratoezicht proportioneel en noodzakelijk moet zijn en alleen mag worden ingezet als andere lichtere maatregelen niet het beoogde doel hebben bereikt of zullen bereiken. Met andere woorden: de problematiek in de Delftse binnenstad is momenteel te klein om camera’s als middel in te zetten.
De Delftse student moet in Delft kunnen wonen. De stad kent een enorm tekort aan studentenhuisvesting en dat probleem wordt door een meerderheid van de gemeenteraadspartijen erkend en met beide handen aangepakt: we gaan onder andere bouwen in Delft Zuidoost.
In de raadsvergadering van 24 februari 2011 is het milieueffectrapport voor Delft Zuidoost en het daarbij behorende voorkeursalternatief aanvaard. Daarmee worden niet alleen 3000 studentenwoningen mogelijk gemaakt, ook kan worden voldaan aan een belangrijke randvoorwaarde voor de ontwikkeling van TIC Delft en de Delftse kenniseconomie – huisvesting voor kenniswerkers en expats.Popmuziek in Delft, het is een onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. Daarom organiseren GroenLinks en STIP een politiek café over het popklimaat in Delft op maandagavond 28 februari om 20.30 in de Koornbeurs. Iedereen is welkom daar van gedachten te wisselen met Luuk Braun, René Steijger (Westerpop) , Nina Voets (Ciccionina), Jurgen de Waart (platenzaak Velvet) en Boris Duif (De Koornbeurs). Luuk Braun is door de wethouder Cultuur, Milène Junius, gevraagd om in kaart te brengen hoe het popbeleid in Delft eruit kan zien. Maar wat vinden de Delftenaren er nu zelf van? Wie zou er subsidie moeten krijgen en wie zou er moeten beslissen over de verdeling van het geld? Daarover kan iedereen in discussie met de vertegenwoordigers uit de popwereld. Het politiek café is op maandagavond 28 februari om 20.30 uur in De Koornbeurs, Voldersgracht 1 in Delft. De toegang is gratis.
Voer een meer gedurfd beleid om innovatie in het stadsbeeld zichtbaar te maken, stelt de Delftse Rekenkamer in haar door bureau Nyfer uitgevoerde onderzoek naar de Delftse kenniseconomie met als titel Delft als centrum van kennis en innovatie. ‘Kijk hoe je als gemeente bij kan dragen aan de inventiviteit’, zegt Nico van Buren, directeur van de Kennisalliantie Zuid-Holland. ‘Als een stad niet alleen geschiedenis wil uitademen maar ook kennis en innovatie moet je nadenken over hoe je de kennis die aanwezig is in de buitenwereld kan toepassen in de stad’.
Hoe? Door een persoon die weet hoe Delft werkt, midden in het gemeentelijk stelsel staat en de proeftuingedachte kracht bijzet. Een persoon die de vergunningdrempel glad weet te strijken en ervoor zorgt dat slimme straatverlichting niet in Tilburg wordt getest, maar in Delft: maak kennis met de proeftuinman.Vandaag staat er een grote Amerikaanse schoolbus met onder andere de wethouder Jeugd erin voor het Grotius College aan de Van Bleyswijckstraat. Het JIP organiseert de Week van de Liefde en geeft onder andere seksuele voorlichting aan Delftse scholieren. Ook verzorgt theatergroep A la Carte de voorstelling hoezo ‘lover’boys op de locatie Grotius College aan de Juniusstraat.
Tijdens de Week van de Liefde kun je tussen 14.00 en 17.00 uur binnenlopen bij het JIP aan de van Bleyswijckstraat 91 voor lekkere liefdescocktails. Kijk voor meer informatie op de website van de Week van de Liefde.
Delftse jongeren tussen de 12 en 25 jaar moeten op een laagdrempelige manier in Delft terecht kunnen voor een SOA-test, voor de pil, een zwangerschapstest of een morning-afterpil. Nu alleen nog die partner!De KinderAcademie geeft ‘les’ op zondag aan Delftse jongeren. Hierbij wordt een kijkje genomen bij telkens verschillende beroepen. Het doel van deze middagen is het vergroten van het toekomstperspectief en zelfvertrouwen van de deelnemers. Daarnaast geven deze activiteiten de motivatie om een goede schoolopleiding te volgen en af te ronden. Ditmaal werd het stadhuis van Delft bezocht. STIP gaf een informatieve presentatie over de werking van de Delftse politiek. Daarna kregen de jongeren een uitgebreide rondleiding door het stadhuis. Tot slot werd een raadsvergadering nagespeeld, met Milène Junius als wethouder en Lucas Vokurka als voorzitter.
Een Markt aan mensen, muziek en Serious Request centraal in Delft – STIP is laaiend enthousiast en staat klaar om alle zeilen bij te zetten om het Glazen Huis in de wacht te slepen voor Delft. In de aankomende commissievergadering Samenleving en Volkshuisvesting zal initiatiefnemer Ron Witsenboer (GroenLinks) inventariseren hoe de partijen tegenover de betreffende ambitie staan. In informele setting, een zaterdagochtend partijenoverleg in café het Koningshuys, heeft commissielid voor STIP Annemieke Pannekoek aangegeven positief te zijn. Onderstaand persbericht is naar aanleiding van deze meeting door een flink aantal fracties opgepakt. STIP hoopt op een stevig signaal vanuit de commissie van vanavond – een gezamenlijk groen licht vanuit gemeenteraad en college van B&W en Delft kan bergen gaan verzetten.
“Fietsen is absoluut het favoriete onderwerp in mijn portefeuille” aldus de wethouder Verkeer & Vervoer Milène Junius. Dat mag ook wel als kleine, compacte stad met 15.000 studenten. STIP wil Delftenaren stimuleren gebruik te maken van de fiets. Aandacht vanuit de gemeente voor goede fietsroutes en fietspaden van hoge kwaliteit zijn hiervoor van belang en daarom zet STIP het thema fietsen aan het begin van dit jaar hoog op de agenda.
Terwijl de Delftse politici kunnen gaan staan wachten op die burger in de Delftse Burgerzaal, stroomt het Stadstheater in Zoetermeer op 3 januari bomvol met Zoetermeerders.
Een stad als Delft die barst van talent en cultureel initiatief zou naar succesvol voorbeeld van Zoetermeer mogen inventariseren welke stappen moeten worden gezet om de Delftse burger te kunnen begroeten in een nieuw Delfts jaar. Dus, Delft: waar gaat het gebeuren en wie helpen een handje mee? Van wat de fractie heeft begrepen is er flink muzikaal talent onder de collega-raadsleden. STIP gaat alvast op zangles.Politiek 2010 is met de raadsvergadering van 16 december afgesloten. College en Raad komen op adem.
STIP duikt de sneeuw in, geniet van glühwein, gaat schaatsen, studeert wat en schat de dagen waarin alles nét iets mooier en beter lijkt op waarde.
De fractie blijft uiteraard bereikbaar voor vragen en opmerkingen.
STIP wenst je bijzonder fijne kerstdagen en een geniaal uiteinde!Na maanden van voorbereiden was het dan zover: Scholieren In De Delftse Raad 2010. Leerlingen van het Stanislas college en het Christelijk Lyceum Delft streden om de SIDDER-bokaal. Tijdens de eerste vergadering ging het er vurig aan toe – het te bespreken fictieve onderwerp was het op termijn sluiten van alle Delftse coffeeshops. Het debat onder de scholieren leidde ertoe dat het college het voorstel moest intrekken. In de tweede vergadering behandelde de raad het onderwerp over het stopzetten van het Spoorzone project vanwege het instorten van enkele panden. Met een amendement van GroenLinks en D66 om het project slechts tijdelijk stil te leggen, werd het voorstel van STIP-wethouder Mariëlle van Kooten aangenomen.
De driekoppige jury bestaande uit Fleur Norbruis, Kim Huijpen en Marc Koster van Groos beraadde zich vervolgens wie de beste debater van de twee vergaderingen was. Na een intensief beraad kwam de naam van Stanislas leerlinge Iris Boot naar voren. Burgemeester Bas Verkerk overhandigde vervolgens de SIDDER-bokaal en de cheque van 250 euro voor een goed doel. Iris vertegenwoordigde de GroenLinks fractie en blonk uit in een goede presentatie met een gedegen inhoud en argumentatie. Zoals juryvoorzitter Marc Koster van Groos zei: “Wij moeten ons zelf wat zorgen moeten gaan maken om onze politieke zetel op het moment dat een aantal van jullie op de politieke markt in Delft zullen verschijnen.” Het komend jaar mag het Stanislas college dus pronken met de SIDDER-bokaal.STIP heeft samen met de PvdA het initiatief genomen om een Delftse held aan te stellen. Door middel van de motie stadsbouwmeester is het college in 2009 opdracht gegeven om een expert aan het werk te zetten die verstand van architectuur zou moeten hebben en de spin in het web zou moeten komen te zijn van woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, de welstandscommissie en architectenbureaus.
Pieter Guldemond, STIP-wethouder en portefeuillehouder ruimtelijke ordening, heeft afgelopen donderdag de eerste stadsbouwmeester van Delft bekendgemaakt: Wytze Patijn. Patijn was in de periode 1995-2000 actief als Rijksbouwmeester, waarbij hij zorgde voor een consistent kwaliteitsbeleid voor architectuur. Sinds 2006 is hij decaan van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. Vanaf 1 januari 2011 begint hij als Stadsbouwmeester voor Delft.In de raadsvergadering van 25 november heeft STIP de motie gedoogbeschikking voor het nuttigen van alcohol in de binnenstad ingediend. Hierin wordt het college verzocht om indien mogelijk een gedoogbeschikking op te stellen en af te geven om het nuttigen van alcohol in de binnenstad te gedogen wanneer er geen sprake is van gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- en leefklimaat nadelig beïnvloeden of anderszins overlast veroorzaken.
Aanleiding herziening Delfts popbeleid
De gemeente subsidieert de Stichting Programmering Speakers. Speakers vormt een ‘eigen plekje’ voor Delftse jongeren met een aantrekkelijk, uitgebreid en veelzijdig popaanbod. Vorig jaar kampte het Delftse poppodium met acute financiële problemen. De gemeenteraad is vervolgens akkoord gegaan met een éénmalige noodsubsidie van 70.000 euro, waarmee faillissement voorkomen werd en Speakers voor nog in ieder geval één jaar haar deuren open kon houden. Wél werd de opmerking gemaakt dat er goed gekeken moest worden naar de inrichting van Delfts popbeleid. Ook kwam Speakers onder financieel toezicht in de vorm van ‘dijkbewaking’ te staan.