• Voetbalvelden aan te ontwikkelen ruimte – de gemeenteraad wil met u in gesprek over het Delftse Spoorzonegebied via een open, informele brainstorm waarin de raad met iedereen die iets vindt en iedereen die graag wil meedenken van gedachten wisselt. Wij zijn op zoek naar algemene aanknopingspunten, concrete plannetjes en eigenlijk juist ook hoe u het Spoorzonegebied wilt hebben. Een zelfontworpen bankje met de vraag of die ergens in de openbare ruimte mag staan, aantrekkelijke aanlooproutes naar de historische binnenstad, een oproep om het gebied groen te maken tot een architectonisch hoogstandje van duurzame appartementen. Delft wil samen met u een verbindend stukje ruimte maken.

  • Studentenroeivereniging Laga heeft vergaande plannen om een nieuw gebouw neer te zetten op hun terrein. De afgelopen vijf jaar is de vereniging van 250 leden naar meer dan 600 leden gegroeid. Dit is goed nieuws voor Laga, dat hiermee de mogelijkheid heeft uit een grotere talentenpoel toproeiers te selecteren. Iets dat afgelopen jaren tot vele overwinningen heeft geleid. De keerzijde hiervan is wel dat het huidige gebouw daarmee te klein geworden is. Er is te weinig ruimte om alle boten op te slaan, de ergometers (roeimachines) staan in de botenloods en de kleedkamers bieden te weinig plek voor alle roeiers om zich om te kleden. Het is de ambitie van Laga weer op top niveau te presteren, daarom is het noodzakelijk om de faciliteiten te vernieuwen zodat ze voldoen aan de eisen van deze tijd.

  • De Kinderacademie laat Delftse leerlingen van groep 8 kennis maken met verschillende beroepen. Dit jaar is wederom een nieuwe lichting kinderen op bezoek gegaan bij de Delftse politiek. Op het stadhuis kregen zij een presentatie over wat de politiek doet, aansluitend maakten ze een tour door het stadhuis en tot slot hebben de kinderen een raadsvergadering nagespeeld over een probleem in hun directe omgeving.

  • Delft heeft grote plannen op het gebied van kennis in de Technologische Innovatie Campus (TIC). Dit is een virtuele en fysieke campus die bestaat uit de onderwijscampus (TU en hogescholen), bedrijventerreinen Schieoevers & Technopolis en het DSM terrein. Hieronder staan drie kennisprojecten die in de nabije toekomst een grote rol gaan spelen bij het waarmaken van onze stadsslogan, Delft: Creating History.

  • JIP verhuist naar DOK

    Het Jongeren Informatie Punt (JIP) gaat verhuizen naar DOK op het Vesteplein. De huidige locatie van het JIP is de Van Bleyswijckstraat, maar deze locatie past niet bij de functie van centraal aanspreekpunt die het JIP vervult. Jongeren die vragen hebben over seksualiteit, geld, onderwijs, onderdak en over alle andere zaken waar je als jongere mee te maken krijgt, kunnen terecht bij het JIP.

  • De Delftse binnenstad staat vol met prachtige historische panden. Dat heeft een keerzijde - dat deze panden er al honderden jaren staan maakt ze zeker duurzaam, maar energiezuinig zijn ze vaak niet. Bewoners van de binnenstad kunnen hier echter stappen in zetten. Een mogelijkheid is het isoleren van hun huis. Bewoners besparen daarmee flink op hun energierekening en dragen tegelijkertijd bij aan het milieu.

  • In de jaarlijkse strijd tussen de Delftse middelbare scholen om de SIDDER-bokaal kwam dit jaar het Christelijk Lyceum Delft als de beste school uit de bus tijdens Scholieren In De Delftse Raad 2011. Fenne Buitenrust Hettema liet door haar kwaliteiten zien de beste debater van alle aanwezige leerlingen te zijn. Tijdens de eerste vergadering werd het voorstel van wethouder Mariëlle van Kooten over het instellen van een milieutechnologiefonds voor particulieren met veel enthousiasme ontvangen en na het aannemen van een amendement aangenomen. Over het tweede voorstel waren de leerlingen wat kritischer: er bleek geen meerderheid te zijn voor het invoeren van een 16+ uitgaanspas om veilig uitgaan in Delft te kunnen waarborgen. Het voorstel werd dan ook afgestemd.

  • Vanaf maandag 19 december 2011 wordt de huidige fietsenstalling aan de voorkant van station Delft in fases verplaatst. De nieuwe fietsenstalling komt ter hoogte van de voetgangersbrug te liggen, op het dak van de nieuwe spoortunnel. De nieuwe fietsenstalling gaat op maandag 23 januari 2012 helemaal open en is bereikbaar via de Westvest, de straat aan de voorkant van het station waar zich ook de Copie-Sjop bevindt. Via de nieuwe route worden ook perron 1 en 2 vanaf de voorkant van het station toegankelijk. Aan het begin van de nieuwe route wordt ook tramhalte Delft station gerealiseerd.

  • Startsein voor 2012

    Met de Algemene Beschouwingen 2011 heeft een aantal partijen, waaronder STIP, het belang van het versnellen van de bouw van starterswoningen en van koopwoningen in het duurdere segment benadrukt. Ook STIP wil de kenniswerkers die vragen om deze woningen Delftenaar kunnen noemen.

  • Donderdag 17 november is minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar Delft gekomen om het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting te ondertekenen. Het plan voor een Landelijke Actieplan is een jaar geleden ontstaan bij een ontmoeting tussen Kences, VSNU en de gemeente Delft, waarin is aangeven dat studentenhuisvesting heel belangrijk is voor de kenniseconomie in Nederland en niet zo maar een Delfts probleem is. De minister heeft daarentegen altijd volgehouden dat studentenhuisvesting wel een lokaal probleem is, maar in het Actieplan erkent hij het alsnog als kernwaarde voor de landelijke kenniseconomie en zet het probleem daarmee op de nationale agenda.

  • Na aan een fantastisch optreden van Convoi Expectional! in de raadszaal in de commissievergadering van 15 november gaf Jeroen van de Wiel een inkijkje in hoe de Delftse popcultuur in zijn optiek zelf kan zorgen voor een betere infrastructuur.

  • Op 10 november 2011 heeft de Delftse raad afscheid genomen van Ferrie Förster en Willem-Jozef Van Goethem als raadsleden. Zij worden komende raadsvergadering opgevolgd door Annemieke Pannekoek en Maarten Buskermolen.

  • Fietslampjesactie

    De winter staat weer voor de deur. Dat betekent dat de dagen steeds korter worden en het naast later licht, ook vroeger donker. Juist in deze tijd, het begin van de winter, fietsen veel fietsers zonder licht. In samenwerking met de Gemeente en de Politie Haaglanden houdt Stichting StudentInzicht de komende dagen een fietsverlichtingsactie.

  • Op naar SIDDER 2011

    Op vrijdag 9 december organiseert STIP samen met de raadsgriffie van de gemeente Delft en met hulp van andere fracties het project Scholieren In De Delftse Raad (SIDDER). Hierbij gaan bovenbouwleerlingen van de vwo- en havo-afdelingen van het Christelijk Lyceum Delft en het Stanislas College een raadsvergadering naspelen. De scholieren gaan in twee vergaderingen met elkaar in debat over fictieve raadsvoorstellen.

  • STIP knalt de begrotingscommissies in! De Algemene Beschouwing 2011 geeft een blik op het Delft van STIP – een potente stad die haar toekomst maakt, ook voor Delftenaren die die toekomst minder makkelijk zelf kunnen maken.De Delftse daken duurzaam blauw, parkeernorm 0 bij ontwikkelingen en een cultuurbalie als centraal punt voor culturele spelers, actief gebruik van de openbare ruimte als testgrond voor technische ontwikkelingen, onbetaald bewaakt fietsparkeren op het stationsplein en geen verkeersborden in de binnenstad - lees hier de volledige tekst van de Algemene Beschouwing van STIP.

  • Terwijl er nog hard wordt gewerkt in de Spoorzone is de verbouwing van station Delft Zuid af. Het geheel vernieuwde station is op vrijdag 7 oktober dan ook feestelijk geopend. Dat duurzaamheid en moderne technologie het thema zijn van dit station is met de Technologische Innovatie Campus Delft om de hoek meer dan logisch. Delft Zuid heeft vanaf nu een mooier stationsplein, een veiligere omgeving en zelfs huurfietsen uit een automaat.

  • STIP heeft zich altijd hard gemaakt voor graffiti als moderne kunstvorm. De Irenetunnel vormde jarenlang de bekende ‘Wall of Fame’. Inmiddels is een deel van de Irenetunnel al gesloopt vanwege de aanleg van de spoortunnel. Een alternatieve legale spuitplek is dus noodzakelijk. In 2009 heeft het college een voorstel gedaan om zeven nieuwe legale graffitiplekken aan te wijzen. Eén daarvan is gerealiseerd: een legale graffitiwand bij Jongerencentrum The Border. De overige plekken zijn nog niet gerealiseerd en het college is onlangs met het voorstel gekomen om één grote legale graffitiwand te realiseren.

  • Het is weer zover, er kan een aanvraag ingediend worden voor de regeling Tegemoetkoming Woonlasten Kamerhuurders (TWK). Dankzij deze regeling kun je tot €100 van je woonlasten terug krijgen van de gemeente. De woonlasten waar het hier om gaat zijn de gemeentelijke heffingen, rioolafvoerrecht en afvalstoffenheffing. Je kunt deze terugvragen, omdat deze door de huisbaas vaak worden doorberekend in je huur- of servicekosten. Dus huur je bijvoorbeeld bij de DUWO of bij een private woningeigenaar dan heeft de gemeente Delft een speciale regeling: de TWK die je tot 1 januari 2012 kunt aanvragen.

  • De OWee-infomarkt wordt gehouden voor de aankomend eerstejaars studenten van de TU Delft, de Haagse Hogeschool en Inholland. STIP was aanwezig met een stembus tussen het stadhuis en de Nieuwe Kerk. De nieuwe lichting studenten kreeg de gelegenheid om aan de hand van drie stellingen duidelijk te maken waar zij graag extra aandacht voor zien in hun nieuwe studie- en leefomgeving. De meerderheid gaf met 119 stemmen aan dat ze het allerliefst willen dat de gemeente inzet op betaalbare bedrijfsruimte voor startende ondernemers.

  • Student en stad

    De Delftse VerenigingenRaad (VeRa) vertegenwoordigt alle Delftse studentenverenigingen. Afgelopen zomer organiseerden zij een barbecue voor alle binnenstadbewoners. STIP heeft dit initiatief van harte ondersteund, omdat wij het ontzettend belangrijk vinden dat studenten en andere inwoners van de binnenstad elkaar versterken. Natuurlijk ondervindt de één wel eens overlast van de ander, en andersom. Om hen dichter bij elkaar te brengen zodat eventuele problemen bespreekbaar worden gemaakt, is deze laagdrempelige activiteit georganiseerd.

  • In de OntvangstWeek 2011 verwelkomen Delft en de TU Delft 2300 potentiële nieuwe Delftenaren. De OWee is gisteren op de Beestenmarkt van start gegaan met verschillende studentenbands en een flinke reeks knallende zomerhits. Onze nieuwe Delftenaren maken de komende dagen intensief kennis met de stad, de TU Delft en vanzelfsprekend met het bruisende studentenleven.

  • Delft fietst

    Aan het begin van dit jaar heeft STIP het thema fietsen hoog op de agenda gezet. Eerst was er nog sprake van een nieuw Fietsactieplan, een vervolg op het bijna afgeronde Fietsactieplan II. Het college heeft vanwege bezuinigingen echter besloten om alleen een update van het Lokaal Verkeers- en Vervoersplan (LVVP) en Fietsactieplan (FAP) te maken. STIP heeft hierbij aangegeven dat het Fietsactieplan absoluut geen ondergeschoven kindje mag worden.

  • Delft bouwt een stadskantoor bovenop de spoortunnel en iets ten noorden van het huidige stationsgebouw. Het stadskantoor heet Het Nieuwe Kantoor. HNK loopt over in de ondergronds gelegen station en vormt daarmee het dak van dat station. In Het Nieuwe Kantoor wordt de gemeente gehuisvest, zowel de ‘frontoffice’, ambtenaren die achter de balie zitten als je je evenementenvergunning aanvraagt, als de ‘backoffice’, ambtenaren die ervoor zorgen dat de evenementenvergunning juridisch op orde is.

  • Onlangs liepen we over de Voldersgracht. Er werd flink geklust aan het voormalige restaurant Les Compagnons op nummer 18. Voor het pand stond een busje van Jorplace, een Beachhostel in Scheveningen. Navraag leerde dat Scheveningse uitbater Jordy Koningh ook een Delftse vestiging van het budgetconcept gaat beginnen. STIP ondersteunt het idee voor de komst van een budgethotel in Delft en is dan ook enthousiast over het plan van deze ondernemer.