Het energievraagstuk is een van de meest complexe problemen op dit moment. We gebruiken steeds meer energie, terwijl fossiele bronnen opraken. Tegelijkertijd zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat CO2 uitstoot een negatieve invloed heeft op het klimaat. Ongeveer 15% van het nationaal energiegebruik bestaat uit verkeer en vervoer. Weer de helft daarvan bestaat uit personenvervoer, waar we vooral fossiele brandstof voor gebruiken. Het roer moet dus om en bij vervoer valt flinke winst te boeken. Vervoer moet duurzamer worden en dit is een taak van de overheid.
In de raadsvergadering van 29 november 2012 zijn namens STIP Anne Viruly en Ruben Schippers geïnstalleerd in de Delftse gemeenteraad. Zij volgden daarmee de raadsleden Annemieke Pannekoek en Mariëlle van Kooten op. Mariëlle van Kooten zat sinds de verkiezingen in de gemeenteraad en heeft samen met commissielid en oud-raadslid Ferrie Förster afscheid genomen van de STIP-fractie. Annemieke Pannekoek was vanaf november 2011 raadslid namens STIP, maar zal nog actief blijven in de fractie in de rol van commissielid.
Naast deze wisseling zijn ook Bert Vogel en Gennadij Kreukniet geïnstalleerd als commissielid namens STIP. Deze wisseling van de wacht is uniek aan STIP. Elk jaar zetten twee van de drie STIP raadsleden een jaar hun studie stop om zich fulltime op het raadswerk te kunnen storten.
Studentenhuisvester DUWO heeft 14 november bekend gemaakt te stoppen met de bouw van 521 nieuwe studentenwoningen in Delft. Twee weken geleden ondertekende de gemeente Delft en DUWO nog een samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van deze studentenwoningen op het voormalige DI-terrein, zie ook dit nieuwsbericht.
De begroting van Delft is vastgesteld. Een begroting met een duidelijke stempel van bezuinigingen. De komende jaren zal Delft immers 45 miljoen euro minder uitgeven dan in de jaren ervoor.STIP is akkoord gegaan met deze begroting. Zo zijn we bijvoorbeeld erg blij met de versterkte inzet op de Delftse kenniseconomie. Er wordt 750.000 euro ingezet voor projecten binnen de ‘Technologische Innovatie Campus Delft’. Projecten als het doorgroeigebouw van YES!Delft en het zorgen voor technische opleidingen op alle niveaus. STIP heeft wel nog extra aandacht gevraagd voor de volgende zaken.
Op 14 november maakte DUWO bekend te stoppen met de bouw van de hieronder genoemde woningen. De reden hiervoor zijn de plannen in het regeerakkoord. Voor meer informatie, zie hier.
Nog altijd heerst er een grote kamernood in Delft. Studenten die hier komen studeren, kunnen maar met moeite een kamer vinden. De gemeente nam de doelstelling ter hand om een deel van de vraag op te lossen. Voor 2014 bouwt Delft daarom 2200 extra kamers, en met de studentenwoningen in de Spoorzone zijn we weer een stap dichterbij.Op het voormalig DI-terrein zullen voor het collegejaar 2014-2015 meer dan 500 extra woonruimten gebouwd zijn. Woningen tussen de 18 en 24 m2 groot, ondergebracht bij DUWO. En waar komt het complex te staan? Aan de Röntgenweg, op loopafstand van het station.
Alle politieke partijen van Delft hebben hun visie op de toekomst geschetst: de Algemene Beschouwingen 2012 van de gemeenteraad. STIP richt zich onder andere op consequent kenniseconomiebeleid, duurzaamheid en het duwtje in de rug voor de Delftse jongere. Ook geven we aan dat de binnenstad versterkt moet worden, door te investeren in een drietal zaken; cultuur, het tegengaan van winkelleegstand en fietsvoorzieningen. De volledige tekst is hier te vinden.
Ook voor dit jaar is het weer mogelijk om de Tegemoetkoming Woonlasten Kamerhuurders (TWK) aan te vragen. Door middel van deze regeling kun je tot 135 euro van de gemeentebelastingen terugkrijgen. Deze lasten betreffen de rioolafvoerrechten en afvalstoffenheffingen die vaak doorberekend worden in de huur- en servicekosten van je kamer. Maar, wees er snel bij, want de deadline voor het aanvragen is 1 januari 2013!
Het is weer zover, er kan een aanvraag ingediend worden voor de regeling Tegemoetkoming Woonlasten Kamerhuurders (TWK). Dankzij deze regeling kun je tot €135 van je woonlasten terug krijgen van de gemeente.
In Delft staan er steeds meer winkels leeg, en STIP maakt zich zorgen. Redenen voor de leegstand zijn bijvoorbeeld het afgenomen consumentenvertrouwen en het succes van internetverkoop. Momenteel staat er in de Delftse binnenstad net iets meer leeg dan de het regionale gemiddelde. Vooral in de Choorstraat en Hippolytusbuurt staat veel leeg, maar weinig straten blijven gespaard.
Voordat het collegejaar weer begon, leerden de nieuwe studenten de stad kennen tijdens de OWee. Met gele shirts en markeerstiften stond STIP op de OWee-infomarkt. We vroegen de studenten wat zij graag zouden willen zien in Delft. Door middel van stemlijsten konden de nieuwe studenten hun naam onder een van de drie stellingen zetten die zij het belangrijkst vonden. Er werd volop gestemd door de nieuwe studenten en het was een succes met overvolle stemlijsten op alle drie de stellingen.
In de Delftse binnenstad is er continu bedrijvigheid. Neem de horeca, de culturele evenementen en zeker ook het winkelende publiek. In Delft worden immers goederen vanuit de hele wereld aangeboden. Goederen die na hun lange reis uiteindelijk in winkels vlak naast elkaar worden verkocht.De laatste stap in de aanvoer van die producten trekt een zware wissel op de duurzaamheid en de luchtkwaliteit van Delft. De vrachtwagens die de binnenstad in komen, rijden langzaam. Daarnaast moet er hier en daar op voetgangers gewacht worden, met het effect dat motors lang draaiende worden gehouden. Om dit energieverbruik te verminderen pleit STIP al lang voor een stedelijk distributiesysteem. En we hebben goed nieuws: daar worden sinds kort echt stappen op gezet.
Delft heeft een prachtige historische Binnenstad. Het stadsbeeld wordt gekenmerkt door hoge oriëntatiepunten als de Nieuwe Kerk en de Oude Jan. Toch is Delft niet alleen een geschiedenisstad, ook een kennisstad. Een stad vol technische bedrijvigheid, waar clusters van moderne hoogbouw goed bij zouden passen. We spreken dan van hoogbouw zoals in Rotterdam: modern, opvallend en van hoge kwaliteit. Uiteraard niet in onze prachtige Binnenstad, maar op ontwikkellocaties aan de randen van de stad biedt hoogbouw veel kansen.
Na de OWee doen zo’n 300 aspirant-leden van het DSC twee dagen lang hun best om de stad helemaal schoon te maken. Ieder jaar doen de aankomend studenten twee dagen vrijwilligerswerk en dit jaar is er voor gekozen dat in de stad Delft te doen. Zowel het DSC als de gemeente Delft hebben zich ingezet om een goede relatie op te bouwen. De schoonmaakactie is hier een direct resultaat van.
Vandaag laat het College van B en W weten de grootschalige handhavingsacties in het stationsgebied stop te zetten. STIP is blij met deze ontwikkeling, en ziet graag dat de politiecapaciteit elders beter wordt benut. We zijn de portefeuillehouder dankbaar voor dit adequate optreden, waarmee hij aangeeft rekening te houden met de wensen van de Raad. Op 10 november 2011 diende onze fractie namelijk samen met de SP, GroenLinks en D66 een motie in om de grootschalige acties te staken, waarop de portefeuillehouder aangaf met een brief te komen waarin zou worden ingegaan op de effectiviteit van handhavingsacties. De motie is daarop ingetrokken.
De OntvangstWeek 2012 is in volle gang! Vandaag stond de Markt bezaaid met geïnteresseerde nieuwe studenten en uiteraard bevlogen ervaren studenten. Flyers, gadgets en fantastische verhalen vlogen een ieder om de oren. Deze week komen de nieuwe Delftenaren alles te weten over de TU Delft, het studentenleven en de stad.
Ook STIP verwelkomt de nieuwe lichting. Door deze Politici in Het Geel is er van alles verteld over plannen op het gebied van duurzaamheid, de toekomst van de Kenniseconomie en het bouwen van studentenkamers. In de schaduw van het stadhuis werd er verteld over de plannen voor de stad.
Benno, Malm en Billy zijn bekende namen in de studentenwereld. Het klinken wellicht als internationale huisgenoten, maar de student weet beter. Het zijn rekken, bedden en kasten van de IKEA die op grote schaal aanwezig zijn in de studentenkamers. De IKEA gaat nu binnenkort zelfs de kamers bouwen. Samen met de Duwo is de IKEA van plan de kamernood enigszins te verlichten. Voor deze woningen wordt er nu eerst gekeken naar de steden met de grootste kamernood: Delft en Amsterdam. STIP juicht deze plannen toe en ziet graag dat er op korte termijn een goede locatie in Delft gevonden wordt om de bouw te starten.
De Delftse inwoner vindt dat studenten en de TU Delft belangrijke toegevoegde waarde hebben voor de stad Delft. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Delfts Overleg, waar ook STIP in plaatsneemt. Het onderzoek gaat over de relatie tussen de Delftse student en de andere inwoners van de stad Delft. 94% van de ondervraagde niet-studenten is van mening dat studenten bijdragen aan de kwaliteit van de stad Delft. Daarnaast gaven zowel studenten als niet-studenten aan goed contact met elkaar te hebben.
De evaluatie van het SUS-team, een team van particuliere beveiligers die tijdens de uitgaansuren komt sussen bij ongeregeldheden is duidelijk: De ervaringen van het SUS-team zijn positief en door de preventieve werking worden potentiële overlastgevers afgeschrikt. STIP pleit er daarom voor om door te gaan met deze oplossing voor het verhogen van de veiligheid op straat bij het uitgaan.
STIP vindt het belangrijk dat ondanks de extra bezuinigingen van 10 miljoen Delft een fijne stad blijft om in te wonen. Kunst en cultuur dragen daar aan bij, zij zorgen ervoor dat de stad spannend blijft, dat er altijd iets te beleven is en ze dragen bij aan het imago en de identiteit van Delft. Daarom heeft STIP de motie “Delft bruist” ingediend waarin het college een tweetal zaken verzocht wordt. Enerzijds om cofinanciering te zoeken voor popbeleid om te compenseren voor bezuinigingen. Anderzijds een deel van de geplande investering in de Delftse binnenstad te gebruiken voor evenementen en andere vormen van kunst en cultuur. De wethouder heeft aangegeven dat ze de motie kan overnemen. STIP heeft er op deze manier voor gezorgd dat er ondanks nieuwe bezuinigingen geld beschikbaar blijft voor evenementen, pop en cultuur in de Delftse binnenstad.
Na twee succesvolle bijeenkomsten over de kansen voor gebiedsontwikkeling in de Spoorzone vindt dinsdag 24 april de slotbijeenkomst plaats. Delftenaren presenteren hun creatieve ideeën, fantastische voorstellen en mooie dromen vanaf 20.00 uur in bibliotheek DOK op het Vesteplein. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.
De eerste concrete plannen voor de tijdelijke invulling van de Spoorzone zijn vastgesteld door het college van B&W. Op het voormalig terrein van Delft Instruments zullen 500 studentenwoningen voor een periode van 25 jaar worden neergezet. Met dit besluit is een volgende stap gezet in het halen van de collegedoelstelling om 2200 studentenwoningen te realiseren in de periode 2010-2014.
STIP is trots op het culturele netwerk van onze mooie stad Delft. De kleurrijke initiatieven van het netwerk geven de stad karakter en maken het leven aangenaam. Daarom denken wij graag mee hoe wij deze groep mensen kunnen voorzien van wat extra financiële slagkracht. Zou crowdfunding een goede uitkomst kunnen bieden?
Wanneer men aan een Delftenaar vraagt wat er gebeurt op de TU Delft, de hogescholen en de andere kennisinstellingen zoals Deltares, dan zal deze waarschijnlijk antwoorden: “Daar zijn ze bezig met ingewikkelde techniek en worden knappe koppen opgeleid tot ingenieurs.” Maar wat wordt er dan gedaan ‘met techniek’ en wat doen die ingenieurs in spé eigenlijk? Daar zal de gemiddelde Delftenaar waarschijnlijk minder snel een antwoord op hebben. En dat is jammer. Als alle Delftenaren zien wat gebeurt in Delft op het gebied van techniek en daar enthousiast over zijn, dan is dat goed voor het imago van Delft als kennisstad. Wanneer alle Delftenaren trots zijn op hún innovatieve kennisstad, dan heeft Delft bijna 100.000 ambassadeurs om te verkondigen waar Delft goed in is: techniek.
Ondernemersvereniging Binnenstad Delft heeft maandag 26 maart het initiatief genomen zelf iets aan de fietsoverlast te doen. Op het eerste gezicht klinkt dit als een sympathiek initiatief. Er is een probleem en de Ondernemersvereniging komt met een oplossing en steekt de handen uit de mouwen. Echter, op een manier die niet is toegestaan.