Relatie tussen studenten en niet-studenten is goed

De Delftse inwoner vindt dat studenten en de TU Delft belangrijke toegevoegde waarde hebben voor de stad Delft. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Delfts Overleg, waar ook STIP in plaatsneemt. Het onderzoek gaat over de relatie tussen de Delftse student en de andere inwoners van de stad Delft. 94% van de ondervraagde niet-studenten is van mening dat studenten bijdragen aan de kwaliteit van de stad Delft. Daarnaast gaven zowel studenten als niet-studenten aan goed contact met elkaar te hebben.

Relatie tussen studenten en niet-studenten is goed

Het onderzoek is gedaan door het Delfts Overleg. Dit overleg bestaat uit de VerenigingsRaad (VeRa), de StudieVerenigingenRaad (SVR), studentenraadspartij ORAS, de studentenvakbond (VSSD) en gemeenteraadspartij Studenten Techniek In Politiek (STIP). Zij onderzochten de relatie tussen studenten en andere inwoners van de stad Delft.

Directe aanleiding waren de tegenstrijdige berichten die afgelopen jaar naar voren kwamen. Aan de ene kant werd er een meldpunt studentenoverlast opgericht en er werd gesuggereerd dat studenten zich aan een gedragscode dienen te committeren. Aan de andere kant zijn er ook buurtbarbecues tussen studenten en niet-studenten georganiseerd en hebben studentensportverenigingen zich ingezet om Delftse basisschoolkinderen te laten sporten.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de relatie tussen studenten en niet-studenten goed is. Wel is er nog ruimte voor verbetering. Zo geeft 25% van de studenten aan geen contact te hebben met niet-studenten en geven niet-studenten aan meer te willen weten over onder andere het studentenleven, de TU Delft, de Inholland en de Haagse Hogeschool.

Het Delfts Overleg is positief verrast over het goede contact tussen studenten en niet-studenten het feit dat de Delftse inwoner de Delftse student en de TU Delft als toegevoegde waarde zien voor de stad Delft. Wel ziet het Delfts Overleg dat er ruimte is voor verbetering van dit contact. De belangrijkste aanbevelingen daar voor zijn:

  • Zorg voor meer samenwerking tussen de TU Delft, Inholland en de Haagse Hogeschool en de gemeente om Delftse techniek aan een breed publiek te laten zien. Een goed voorbeeld daarvan is de Delft Amazing Technology (DAT)
  • Verstrek meer informatie naar de stad over studenteninitiatieven vanuit de TU Delft, Inholland en de Haagse Hogeschool in samenwerking met de studie-, sport- en studentenverenigingen.
  • Pas als gemeente zoveel mogelijk in Delft ontwikkelde innovatieve oplossingen toe om als stad hiervan te profiteren en zichtbaar te maken voor alle inwoners. Studentenverenigingen en de gemeente moeten meer inzet tonen om activiteiten en evenementen te organiseren die studenten en niet-studenten bij elkaar brengen.

Het Delfts Overleg hoopt dat alle partijen aan de slag gaan met de aanbevelingen om zo de relatie tussen studenten en niet-studenten verder te verbeteren. Vrijdag 6 juli is het onderzoek overhandigd aan Paul Rullmann (College van Bestuur TU Delft) en Pieter Guldemond (STIP-wethouder kenniseconomie gemeente Delft). Beide reageerden enthousiast en positief. Ze gaven aan zich sterk te willen maken voor het verbeteren van het contact. Zo organiseerden ze afgelopen jaar gezamenlijk het evenement ‘de Delft Amazing Technology (DAT)’ en was studentenfestival ‘ De Zomerspelen’ dit jaar voor het eerst toegankelijk voor de volledige Delftse bevolking.

Download hier het onderzoek: DO-onderzoek 2012 .