Het zuidwestelijke deel van de binnenstad wordt vernieuwd. Historische kades en bomenrijen worden in ere hersteld. De plekken die nu gedomineerd worden door geparkeerde auto's maken plaats voor een groene, leefbare stad. STIP heeft ervoor gezorgd dat er zeer nauwe samenwerking tussen bewoners, ondernemers en de gemeente zal zijn bij deze transitie.
Van racende auto’s naar levendige stad De grote markt en de Brabantse Turfmarkt waren vroeger beiden nog grote parkeerterreinen, maar daar is in de afgelopen twintig jaar veel aan verbeterd. Het gebied is omgetoverd van autosnelweg naar levendig voetgangersgebied waar inwoners, bezoekers en winkelend publiek elkaar vinden. Gezellige terrassen, mooie straten, levendige markten en aantrekkelijke winkels maken het historische centrum een bruisend centrum, iets waar STIP zich al dertig jaar hard voor inzet!
Historische grachten met veel groen In 2021 heeft de gemeenteraad, in het Mobiliteitsprogramma Delft 2040, opdracht gegeven om de rest van de binnenstad ook autoluw te gaan maken. De eerste stap die daarvoor gezet wordt is het zuidwestelijke deel van de binnenstad. De geparkeerde auto’s langs de historische grachten zullen hier verdwijnen en plek vinden in de, momenteel veelal leegstaande, ondergrondse parkeergarages rondom dit gebied. Parkeren is een emotioneel onderwerp voor veel mensen omdat het omdat het directe impact heeft op iemands dagelijkse leven. Zo zijn er rondom deze plannen ook veel reacties vanuit de stad gekomen. Van lovende brieven tot scheldpartijen en petities, alles is langsgekomen. Bewoners en ondernemers waren duidelijk verdeeld en emoties speelden soms hoog op. Het afgelopen jaar is Julian veel in gesprek geweest met zowel bewoners als ondernemers. Uit deze gesprekken kwam duidelijk naar voren waar de pijnpunten zitten: mensen willen graag meebeslissen over de inrichting en er bestaat bij sommigen angst dat er onvoldoende ruimte is in de parkeergarages. Een uitgebreid onderzoek door de gemeente toonde al aan dat er voldoende ruimte in de garages is om alle auto’s hier kwijt te kunnen. Dit gecombineerd met de motie 'Verbeter uitgangen parkeergarages' die STIP indiende om de toegang tot de parkeergarages te verbeteren maakt dat bewoners in de komende jaren een goed alternatief aangeboden krijgen voor het parkeren van hun auto. Om ervoor te zorgen dat de participatie niet pas zou gebeuren zodra de auto’s al weg zijn stond STIP aan de wieg van de motie 'In het midden vinden we elkaar' die ervoor zorgde dat het onttrekken van de parkeerplekken tegelijkertijd zal gebeuren met het opnieuw inrichten van de openbare ruimte. Ondanks dat STIP heeft meegeschreven aan deze motie diende STIP deze motie niet mede-in omdat de wethouder nog niet de toezegging had gedaan dat dit tot vertraging zou gaan leiden, deze toezegging is tijdens de raadsvergadering wel gekomen.
Veel samenwerking met bewoners Inwoners van Delft horen zich verbonden te voelen met hun leefomgeving. De inrichting van de openbare ruimte maakt daar onderdeel van uit. STIP heeft zich daarom in de afgelopen jaren meermaals hard gemaakt voor een actieve rol van bewoners bij ontwikkelingen in de openbare ruimte. Bij het aannemen van het Mobiliteitsprogramma heeft STIP de motie 'Samen met bewoners naar de Straat van de Toekomst' ingediend om samen met bewoners de Straat van de Toekomst in te gaan richten. Een actief participatietraject om ervoor te zorgen dat bewoners direct impact hebben op hun directe omgeving. Bij de bespreking van de Kadernota in 2024 heeft STIP de motie ‘Gevel tot gevel aanpak’ ingediend om ervoor te zorgen dat bewoners actief betrokken worden bij herontwikkeling van de straten bij bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden. Bij Ruimte in de Binnenstad heeft STIP wederom een motie ingediend om opdracht te geven aan het college om bewoners actief te betrekken bij het ontwikkelen van de nieuwe inrichting. In dit geval heeft STIP er zelfs nóg een schepje bovenop gedaan door opdracht te geven om co-creatie aan te gaan met de bewoners. Dit houdt in dat bewoners zelf aan de tekentafel mogen gaan zitten en ideeën mogen uitwerken die dan uitgevoerd gaan worden!
De transitie leefbaar voor bewoners Simpelweg de auto’s weghalen en een lege plek ervoor in de plaats krijgen is niet de bedoeling. Lege parkeerplekken is niet het doel op zich; verbetering van de openbare ruimte, dat is het doel! Daarom is STIP met een tweetal moties gekomen om ervoor te zorgen dat de transitie naar de nieuwe inrichting nog steeds leefbaar blijft voor bewoners. STIP diende de motie ‘Samen werken aan de binnenstad’ in om de vrijgekomen ruimte tijdelijk in te richten met mogelijke toekomstige inrichtingsvoorstellen. Hierdoor kunnen bewoners en bezoekers al ervaren hoe de nieuwe inrichting er uit zal zien. Aan de hand van deze ervaring kan de -eerder genoemde- participatie nóg beter gevoerd worden.
Een P+R op de TU Delft Campus In de avond en het weekend staan er ruim 3000 parkeerplekken op de TU Delft Campus leeg. Dit terwijl er in het historische centrum gediscussieerd wordt over elke vierkante meter ruimte. Dat moet anders vindt STIP en daarom diende we de motie ‘P+R Ruimte op de Campus’ in om ervoor te zorgen dat de parkeerplekken op de TU Delft Campus gebruikt zullen gaan worden als Park & Ride (P+R) voorziening. Hierdoor kunnen bezoekers, bewoners en ondernemers hun auto parkeren op het terrein van de TU Delft Campus en met de tram of bus naar het historische centrum reizen. STIP pleit al langer voor meer P+R-voorzieningen in Delft. Dit zorgt er namelijk voor dat de schaarse ruimte die we in de stad hebben effectiever ingezet kan worden dan enkel voor geparkeerde auto’s. Daarom diende STIP de motie ‘afvangen van auto's bij invalswegen op P+R’ in zodat in de OV-Visie expliciet P+R-voorzieningen op te nemen nabij uitvalswegen. Wethouder Huijsmans (mobiliteit) benadrukte expliciet hiermee aan de slag te gaan en gaf aan STIP de toezegging dat er in de OV-Visie een nadrukkelijke koppeling komt tussen OV en P+R met deelmobiliteit!
Het is nu tijd voor de uitvoering! In 2025 gaan de ontwerpen gemaakt worden en gesprekken gevoerd worden met bewoners om ervoor te zorgen dat er een mooie nieuwe inrichting gerealiseerd kan worden. Bewoners zullen proactief worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan dit participatietraject en mee te denken aan de nieuwe invulling.
Heb jij nog goede ideeën voor de binnenstad of wil je graag sparren over dit onderwerp? Stuur Julian een berichtje! Ook heeft STIP een Werkgroep Ruimte en Verkeer die maandelijks vraagstukken over openbare ruimte en mobiliteit bekijken. Jij kan je hierbij aansluiten en direct impact maken in de Delftse politiek!