STIP heeft de afgelopen tijd meerdere signalen binnengekregen over de verkoop en sloop van vele studentenhuizen. Daarom besloten we om samen met ORAS, WijWonen, SHS Delft en de Verenigingsraad een onderzoek te doen naar de woonsituatie van de Delftse student. Deze maand hebben wij het rapport gepubliceerd. Wil jij weten wat we hebben geleerd?
Enquête onder de Delftse student
Afgelopen mei hebben we een enquête uitgezet onder Delftse studenten, met vragen om inzicht te krijgen in hun woonsituatie. Er hebben 571 studenten meegedaan aan de enquête, waarvan een meerderheid bachelorstudenten. We vroegen naar ervaringen met verhuurders, de kwaliteit van hun woning, en hoe zij de communicatie en service ervaren. Daarnaast wilden we weten wat de mate van sociaal contact in de woning is en in hoeverre studenten zich bewust zijn van hun rechten, zoals het recht op een betaalbare huurprijs en verduurzaming van hun woning.
Wat hebben we geleerd?
- Woningkwaliteit: Een aanzienlijk deel van de respondenten ervaart problemen met hun huis (71,8%). Slechte isolatie, warmteproblemen en scheuren in de woning worden het meest genoemd. Ruim een derde van de respondenten heeft achterstallig onderhoud.
- Communicatie met verhuurder: Veel studenten ervaren problemen met de communicatie met hun verhuurder. Bijna de helft van de respondenten geeft hun huisbaas een onvoldoende waar het gaat om het snel aanpakken van deze problemen.
- Sociale contacten: Studenten die alleen in een studio wonen missen vaker sociale contacten. Gedeelde ruimtes kunnen dus een belangrijke rol spelen in de sociale integratie van studenten. STIP pleit vaker voor het belang van gedeelde studentenhuisvesting.
- Verduurzaming: Minder dan een derde van de studenten heeft onlangs verduurzamingsmaatregelen gemerkt binnen hun woning. Dit terwijl alle woningcorporaties in 2028 hun woningen met energielabels van E,F en G uitgefaseerd en aangepakt moeten hebben.
- Verkoop van woningen: Een kwart van de respondenten geeft aan dat hun verhuurder overweegt hun woning te verkopen, met als reden strengere regelgeving en stijgende kosten. STIP vindt het belangrijk dat we op de korte termijn iets doen aan deze tekorten. Met het actieplan, dat bijna aankomt, heeft STIP ervoor gezorgd dat de gemeente extra stappen gaat zetten voor 2026.
Met het rapport doen we ook een aantal aanbevelingen aan DUWO en de gemeente.
Voor DUWO: Informeer huurders beter en maak de platforms ROOM en DUWO meer bekend.
Voor de Gemeente Delft: Monitor voortgang op particuliere studentenwoningen, vergroot de bekendheid van meldpunten voor huurderszaken, maak studenten bewust van hun rechten op verduurzaming en hun huurprijs en stimuleer woningcorporaties om panden beter te onderhouden en te verduurzamen.
Dit jaar gaat STIP samen met ORAS, SHS Delft, WijWonen en de VSSD onderzoeken hoe ze de huurrechten van de Delftse student breder onder de aandacht kunnen brengen.
Heb jij nog vragen of ideeën over studentenhuisvesting in Delft? Kom dan bij de Werkgroep Wonen of neem contact op met Lisanne.