Delft heeft grote plannen op het gebied van kennis in de Technologische Innovatie Campus (TIC). Dit is een virtuele en fysieke campus die bestaat uit de onderwijscampus (TU en hogescholen), bedrijventerreinen Schieoevers & Technopolis en het DSM terrein. Hieronder staan drie kennisprojecten die in de nabije toekomst een grote rol gaan spelen bij het waarmaken van onze stadsslogan, Delft: Creating History.
YES!Delft groeit
Op Technopolis is in 2010 het nieuwe gebouw van YES!Delft geopend. YES!Delft is een incubator voor technische starters en heeft sinds 2005 al meer dan 100 starters de markt op geholpen. Op het moment dat starters te groot worden voor YES!Delft gaan ze op zoek naar nieuwe huisvesting. De gemeente heeft daarom ruimte gemaakt in de begroting voor het ondersteunen van de opzet van een doorgroeigebouw, waar plaats is voor meerdere zogeheten ‘groeiers’. In het gebouw komt onder andere een shared facility lab, waar de bedrijven onderzoeksfaciliteiten met elkaar kunnen delen. Handig, want groeiers hebben vaak(nog) niet de financiële mogelijkheden om een dergelijke investering te kunnen doen. STIP vindt het belangrijk om juist groeiers in Delft te houden en is daarom groot voorstander van het doorgroeigebouw.
Storm simuleren in de Deltagoot
Kennisinstituut Deltares werkt op Technopolis aan slimme innovaties op het gebied van water. Daarom zijn ze in samenwerking met de gemeente aan het kijken naar de mogelijkheid voor het bouwen van een Deltagoot. Dit wordt een unieke goot van 300
meter lang en 9,5 meter diep met een golfmachine die twee meter hoge golven kan opwekken. Zo kunnen stormen worden gesimuleerd die maar 1 keer in de 100.000 jaar voorkomen. Hierdoor wordt modelonderzoek op grote schaal mogelijk, is er minder kans op verstorende effecten en kan er nog beter onderzoek worden gedaan naar waterbouwkundige constructies zoals zeedijken en duinen.
Unieke protonenkliniek in Delft?
De TU-Campus en het bedrijventerrein Technopolis worden in de toekomst fysiek dichter bij elkaar gebracht. Zo bouwt de TU Delft voor Technische Natuurwetenschappen een nieuw faculteitsgebouw tussen het reactorinstituut en Deltares in het verlengde van de Mekelweg. Deze faculteit zal worden ingericht met tal van moderne en nieuwe onderzoeksfaciliteiten voor Bionanoscience en Chemie. Zo wordt er door de TU Delft samen met het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum gekeken naar de bouw van het Holland Particle Therapy Centre (HPTC). Dit is een protonenkliniek waar men tumoren van kankerpatiënten bestraalt met protonen. Dit kan in specifieke bundels waardoor alleen de tumorcellen kapot gaan en organen en weefsel worden gespaard. Er bestaan nu nog maar 35 protonenklinieken op de wereld. De protonenkliniek in Delft zou de eerste kliniek in Nederland worden. Delft is de ideale locatie voor deze kliniek omdat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van onderzoeksexpertise van alle partners, zoals die van het reactorinstituut waar men al jaren lange ervaringen heeft met bestraling en beeldvormingtechnieken. Daarnaast is er als veel beveiligingsinfrastructuur rondom het reactorinstituut en is de bereikbaarheidideaal aangezien het instituut wordt gesitueerd naast de A13.
Kennisstad strategie werkt
Delft heeft ervoor gekozen om vol in te zetten op de Delftse kenniseconomie. In deze economisch moeilijke tijd is het belangrijk om daarin duurzaam te investeren. STIP is dan ook blij om te zien dat Delftse kennisinstituten, bedrijven en de gemeente samen optrekken in het verder ontwikkelen van de kenniseconomie.