Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte 10 september bekend dat er een 290 miljoen euro vrijkomt voor het realiseren van ruim 51.000 woningen.
Volgend jaar verschijnt de omgevingsvisie en dankzij STIP komt hierin ook terug hoe Delft haar dakoppervlak beter gaat gebruiken. Donderdag bespraken we de duurzaamheidsvisie van de Schieoevers, waar o.a. een dakenvisie in opgenomen was. Volgens STIP een goed idee voor de hele stad en daarom vroegen (en kregen) we deze toezegging van de wethouder.
Gisteravond is onze motie “Zonenergiestrategie Delft” aangenomen. In 2050 wil Delft 100% energieneutraal zijn. Nu wordt 1.6% duurzaam opgewekt, er is dus nog een lange weg te gaan. Met onze motie vragen we om een aanpak waarin niet alleen wordt ingezet op zonnepanelen op daken maar ook op multifunctioneel ruimtegebruik. Lees hieronder verder!
De vraag naar studentenwoningen groeit rap. Ondertussen is er beperkte bouwruimte en nemen de tekorten in alle woonsegmenten toe. De gemeente stelt voor om flink bij te zetten op de nieuwbouwambitie van 2500 studentenwoningen, maar ook om nieuwe verkamering stop te zetten. Wat vindt STIP en wat is het effect op (toekomstige) bewoners? Lees verder.
Afgelopen donderdag hield de gemeenteraad haar bespiegelingen bij de bespreking van de Kaderbrief 2020. De fractievoorzitters gaven namens hun fractie in de huidige situatie hun blik op de toekomst. Lees hieronder de inbreng van STIP!
De laatste verkiezingen zijn inmiddels 2 jaar geleden, de hoogste tijd dus om te laten zien wat STIP de afgelopen jaren allemaal voor de stad en zijn inwoners betekent heeft. Van 11 tot 16 juni is STIP de stad in gegaan, waarbij elke dag in het teken van één van onze speerpunten. Hieronder kun je teruglezen wat STIP allemaal ondernomen heeft.
Afgelopen dinsdag besprak de commissie Ruimte & Verkeer het concept Mobiliteitsplan 2040 en bijbehorende uitvoeringsprogramma. STIP is blij met dit plan, waarin de mobiliteitstransitie van auto naar fiets duidelijk naar voren komt en de openbare ruimte als plek om te verblijven wordt gezien in plaats van enkel om te verplaatsen en parkeren.
Over de hele wereld is er een golf aan protesten op het gebied van racisme en discriminatie ontstaan, ook wel de Black Lives Matter protesten. STIP vindt racisme en discriminatie onacceptabel en gaat graag met jou in gesprek om Delftse ervaringen te delen en over oplossingen na te denken. Daarom gaan wij een breed stadsgesprek organiseren.
Toen de Horeca te horen kreeg dat ze op 1 juni weer open mochten, was de grote vraag bij studentenverenigingen of ook zij weer van start konden. Toen er de week voor 1 juni nóg geen duidelijk was, besloot Marcel de (verenigings)koppen bij elkaar te steken. Hieronder lees je hoe wij ons ingezet hebben om verenigingen te heropenen.
Tijdens de eerste digitale raadsvergadering ooit werden Daylam Dag en Jip Enthoven geinstalleerd in de Delftse gemeenteraad. In een vergadering waar elk raadslid vanuit huis aan deelnam, mochten zij wel aanwezig zijn in de raadszaal om in bijzijn van burgemeester en griffie de verklaring en belofte af te leggen.
Voordat ook museum Het Prinsenhof noodgedwongen de deuren moest sluiten, konden bezoekers 4 maanden lang genieten van de tentoonstelling met werk van Pieter De Hooch, in het kader van het Gouden Eeuw themajaar. Een fantastisch succes blijkt uit het verslag, dat naar de raad is gestuurd.
De komende tijd staan er al mooie projecten in de planning welke ruimte geven aan fietsers en voetgangers. Echter, juist nu nemen deze twee groepen in aantallen toe en zijn ook op korte termijn maatregelen nodig om hen anderhalve meter afstand te kunnen laten houden. STIP stelde daarom schriftelijke vragen.
Op 1 juni is het weer mogelijk om de horeca te bezoeken, mits mensen 1.5 meter afstand houden. Om te zorgen dat onze Delftse ondernemers hier optimaal gebruik van kunnen maken wil STIP dat cafés en restaurants extra ruimte rondom hun pand kunnen gebruiken als terras.
Ieder jaar organiseert STIP het scholierendebat SIDDER samen met het Stanislascollege en de griffie om jongeren in aanraking met de politiek te brengen. Anders dan de afgelopen jaren vond het afgelopen vrijdag plaats via het digitaal klaslokaal in plaats de raadszaal op het Stadhuis.
In tijden van het coronavirus is contact met elkaar schaars en ligt eenzaamheid op de loer. Erg kwetsbaar zijn ouderen of alleenstaanden, maar enzaamheid en andere psychische problemen komen verrassend vaker voor bij studenten. STIP ziet hier een belangrijke rol voor de gemeente weggelegd en stelde daarom samen met GroenLinks schriftelijke vragen.
Het coronavirus houdt ons allen bezig in deze tijd. Het is een ongekende situatie en een flinke uitdaging voor de maatschappij om deze zo goed mogelijk aan te gaan. Laatst werd het coronavirus in Delft besproken door de gemeenteraad. Lees hieronder meer.
Afgelopen donderdag is er in de gemeenteraad een fel debat over de regeling incidentele festiviteiten, ook wel ‘het puntensysteem’, gevoerd. STIP is er voorstander van deze regeling te versoepelen om ondernemers meer vrijheid te geven en onze stad een bruisende stad te laten zijn en diende drie moties in.
In 2024 zal Royal HaskoningDHV een locatie in Delft openen! Het bedrijf zal zich vestigen op de Mijnbouwstraat 120 op de TU Campus in het monumentale voormalige faculteitsgebouw van Mijnbouw waar nu het Science Center is gevestigd. STIP is om verschillende redenen enorm blij met deze ontwikkeling.
In het tweede kwartaal van 2020 zal de Gemeente Delft een nieuwe visie op toerisme publiceren. Voor STIP is het van belang van we kwalitatief toerisme op de juiste manier stimuleren door de juiste toeristen binnen te halen. Hier een update van de stand van zaken.
STIP is erg blij met de contouren van de nieuwe parkeervisie die vorige week geschetst werden op het Stadhuis. Wat STIP betreft is je auto voor deur op straat parkeren niks vanzelfsprekends meer, verdient de fietser meer openbare ruimte en maken we van Binnenstad een autoluw gebied. De voornemens van de wethouder sluiten hier zeer goed op aan!
Een meerderheid van de Delftse raad heeft ingestemd met een verbod van het meenemen de combinatie van lachgas en ballonen, zowel lopend, op de fiets als in de auto. STIP is kritisch en heeft tegen het voorstel gestemd.
De oranje fietsen zijn na een pilot van twee jaar een bekend gezicht geworden in het Delftse straatbeeld. STIP ziet in Mobility as a Service (MaaS) veel potentie. Om de potentie van de deelfiets te benutten is regulering nodig en daarom vroegen we de wethouder onderzoek naar een vergunningstelsel te doen.
De websites van de Gemeente Delft zogenaamde trackingcookies gebruikt op haar gemeentelijke websites, zonder hiervoor toestemming te vragen. STIP heeft privacy hoog in het vaandel staan en heeft daarom een aantal vragen aan het College van B&W gesteld.
Gisteren stemde de gemeenteraad in met de verkoop van de Eneco-aandelen nadat de raad zich afgelopen commissie had uitgesproken over de verkoop. Maar wat gaat dit betekenen voor Delft als stad? En wat is de visie van STIP op deze verkoop?