STIP is trots op het culturele netwerk van onze mooie stad Delft. De kleurrijke initiatieven van het netwerk geven de stad karakter en maken het leven aangenaam. Daarom denken wij graag mee hoe wij deze groep mensen kunnen voorzien van wat extra financiële slagkracht. Zou crowdfunding een goede uitkomst kunnen bieden?
Bij crowdfunding meldt een initiatiefnemer een project aan bij een platform waarop de promotie plaatsvindt. Dit project kan echt van alles zijn; van het sponsoren van een documentaire, schilderij, film tot een theatervoorstelling, of zèlfs een heel festival. Vanaf een klein bedrag, zo’n twintig euro, kan iedereen donateur van dit project zijn. Alleen als de hele financiering rond is wordt het project uitgevoerd.
Zo werd Stukafest (Amsterdam), het Studenten Kamer Festival, voor een groot deel gefinancierd met crowdfunding via Voordekunst.nl. Zo’n tweeënveertig donateurs doneerden meer dan vierduizend euro voor het evenement.
De website van voordekunst is een geslaagd voorbeeld die laat zien wat er allemaal mogelijk is. Het is een platform die de donateurs en projecthouders met elkaar in contact brengt. De aanmelder van het project maakt een promotiefilmpje en maakt reclame voor zijn idee. Ieder mens kan een bijdrage doen aan het project dat hem/haar het meest aanspreekt. Van de projecthouders wordt ook een ludieke tegenprestatie verwacht. Uiteenlopend van slechts een vermelding van de donateur of het aanbieden van een catalogus, tot deelname of zelfs invloed op de productie en hoofdsponsor worden. Dit hangt natuurlijk af van de hoogte van de donatie.
STIP is enthousiast over deze manier van crowdfunding en ziet hier mogelijkheden voor Delft.
Ten eerste schept het een groter draagvlak voor kunst en cultuur. Voor ieder project dat van de grond komt is er de vaste steun van een groep donateurs. Zij kunnen dit project in hun eigen kennissenkring promoten en zo een groter publiek bereiken.
Ten tweede kunnen mensen hiermee zelf het cultuuraanbod in hun stad beïnvloeden. Evenementen & activiteiten en bezienswaardigheden sluiten meer aan bij de wensen van het Delfts publiek.
Tevens dwingt crowdfunding culturele ondernemers om creatiever te worden. De vraag wat de inwoners van een stad willen zien, komt centraler te staan in het productieproces.
Crowdfunding hoeft uiteraard niet noodzakelijkerwijs op zich te staan. Projecten zouden bijvoorbeeld in de toekomst ook deels door crowdfunding en deels door subsidie kunnen worden gerealiseerd. Die subsidie kan bijvoorbeeld op voorwaarde dat de crowdfunddoelstelling behaald is, worden uitgekeerd. In ieder geval wil STIP zich sterk maken voor nieuwe mogelijkheden voor ondersteuning die crowdfunding kan bevorderen.
Daarom pleit STIP ook voor zo’n platform in Delft. Bij de vorige algemene beschouwingen hebben we aangegeven dat een virtuele cultuurbalie een nuttig middel kan zijn. Een crowdfunding ondersteuningsfunctie daaraan toevoegen zou wat ons betreft geen overbodige luxe zijn. Het kan initiatiefnemers een steuntje in de rug geven, door hen tips van geslaagde toepassingen van crowdfunding mee te geven. Daarmee wordt de cultuurbalie een website voor alle Delftenaren die cultuur willen ondersteunen of realiseren.
De Mooi Weer Spelen is dit jaar al begonnen met het toepassen van crowdfunding. Voor ieder die een steentje wil bijdrage, hier kan gedoneerd worden.