We zijn alweer ruim halverwege deze bestuursperiode, waarin ik namens STIP wethouder Economie, Cultuur en Ruimtelijke Ordening van onze mooie stad mag zijn. Ik vind het een ontzettend leuke en eervolle baan en ik geef jullie graag een update over mijn ervaringen tot nu toe.
Delft uit het dal
Bij het aantreden van het nieuwe college in maart 2014 werd al snel duidelijk dat Delft het financieel zwaar zou krijgen door nieuwe tegenvallers op onder andere de Spoorzone. Hierdoor stonden we in 2015 onder verscherpt toezicht van de provincie. Er moesten nieuwe, pijnlijke bezuinigingen worden doorgevoerd. Mede hierdoor is de begroting van de gemeente in 2016 weer zo goed als sluitend en werken we aan duurzaam financieel herstel. Daarnaast is het mooi om de eerste zichtbare verbeteringen in de Spoorzone te zien: de trein rijdt door de tunnel naar het nieuwe station, de eerste ondergrondse fietsenstalling is geopend en de eerste huizen worden volgend jaar opgeleverd.
Het aantal banen stijgt
Als wethouder Economie kan ik zeggen dat het op economisch gebied goed gaat met de stad. Zo is bijvoorbeeld, ondanks de crisis, het aantal kennisbanen tussen 2012 en 2015 met 5,1% gegroeid. Dit is mede te danken aan YES!Delft, waar sinds 2005 al meer dan 160 startups zijn begonnen. Binnenkort wordt een tweede YES!Delft gebouw, YES!Delft Labs, geopend. Daarin kunnen doorgroeiers van YES!Delft en bedrijven die specifieke labruimte nodig hebben zich vestigen. Als wethouder ben ik lid van de Raad van Commissarissen en het is geweldig om zoveel leuke, innovatieve bedrijven tegen te komen. Een voorbeeld is Physee, een bedrijf dat ramen maakt met geïntegreerde zonnepanelen.
Onze geliefde binnenstad
Met onze historische binnenstad hebben we goud in handen. De winkelleegstand is laag en we hebben veel authentieke winkeltjes en een goed aanbod aan restaurants en cafés. Daarnaast maken we het de bezoeker zoveel mogelijk naar de zin, bijvoorbeeld door het bieden van vele activiteiten en gratis WiFi op de pleinen. Het aantal toeristen is de afgelopen jaren gestegen: we weten nu ruim 3 miljoen bezoekers per jaar te trekken, waarvan ruim 600.000 internationale toeristen. Dit heeft een positief effect op onze horeca en detailhandel. Sinds 2014 groeit ook het totaal aantal banen weer. Deze lijn willen we graag verder doortrekken. Alle Delftenaren profiteren van ons economisch beleid.
Delft op de kaart
Delft kent vele succesvolle Delftse kennisinstellingen en bedrijven. Als wethouder ben ik hier graag ambassadeur van. Delft haalt regelmatig de (inter)nationale media door spectaculaire ontdekkingen en unieke uitvindingen. Zo wordt bij QuTech door Nationaal Icoon Leo Kouwenhoven en zijn team hard gewerkt aan de nieuwste kwantumtechnologie: supersnelle computers en supersnel internet. Op The Green Village, dat zich tegenover Sport & Cultuur bevindt, worden de duurzame innovaties van morgen getest: nu staat er een volledig energieneutraal rijtjeshuis, een auto die als energiecentrale fungeert en wordt er hard gewerkt aan een project met gelijkstroom om zo energieverlies te voorkomen. Vanwege de hoge mate van innovatie, lopen zij wel eens tegen gemeentelijke, provinciale of landelijke regels aan. Hier proberen we dan snel oplossingen voor te vinden, zodat we deze innovaties de ruimte kunnen geven: The Green Village als regelvrije zone. Bij RoboValley worden de nieuwste robots ontwikkeld die kunnen ondersteunen in productieprocessen, de land- en tuinbouw en in de zorg. We willen deze projecten graag meer zichtbaar maken in de stad, daarom werken we samen met partners aan het project 'zichtbaarheid technologie'.
Delft wint prijzen
Studenten vormen de volgende generatie kenniseconomie. Naast hun studie werken diverse Dreamteams aan unieke projecten. Daarmee weten ze formidabele prestaties te leveren. Iedereen kent vast de Nuna, de zonneauto die in 2015 wederom de World Solar Challenge won. Maar denk ook aan iGEM, dat een prijs won met hun 3D printer die bacteriën print, of aan DARE dat een nieuw Europees hoogterecord won met hun raket Stratos II+. Ook in andere sectoren winnen Delftenaren prijzen. Bijvoorbeeld Tim Horeman, die met zijn bijdrage aan de ontwikkeling van medische technologie om patiëntveiligheid te verbeteren de Prins Friso Ingenieursprijs heeft gewonnen. Of DOEL, dat met hun Delft City Shuttle de Paludanus prijs won, een prijs voor innovatieve zorgprojecten, of horecaman Ed Hoogendijk, die is verkozen als 'meest markante horecaondernemer'. Allemaal prestaties waar we als Delftenaren ontzettend trots op mogen zijn.
Vermeer komt thuis
Een cultureel hoogtepunt is realiseren van de tentoonstelling met het schilderij 'Het Straatje van Vermeer', van de beroemde Delftse schilder Johannes Vermeer. Er bestaan nog maar 35 schilderijen van hem en helaas zijn er normaal gesproken geen echte schilderijen van hem in Delft te bewonderen. Professor Frans van Grijzenhout heeft na uitgebreid onderzoek in onze archieven het adres van het Straatje van Vermeer weten te achterhalen: aan de Vlamingstraat 40-42. In samenwerking met het Rijksmuseum hebben we een gezamenlijke tentoonstelling georganiseerd, waarbij het Straatje van Vermeer ook enkele maanden in Delft te bezichtigen was. De tentoonstelling was een daverend succes: meer dan 56.000 mensen bezochten museum Prinsenhof. Daarnaast werd 2016 uitgeroepen als het Vermeerjaar, zodat ook ondernemers en de culturele sector hiervan konden profiteren. Door winkels en horeca zijn diverse arrangementen samengesteld en een 3D-tekening van Het Straatje van Vermeer is nog steeds te zien op het Bastiaansplein.
Cultuur als vliegwiel
Als wethouder Cultuur heb ik net voor de zomer het nieuwe cultuurbeleid gepresenteerd. Dit hebben we samen met culturele partners uit de stad opgesteld. Daarbij hebben we ook ondernemers, Delft Marketing, maatschappelijke organisaties en studenten betrokken. Uit onderzoek bleek dat jongeren cultuur minder hoog waarderen, dus daar wordt in de uitwerking extra rekening mee gehouden. Met museum Prinsenhof, theater de Veste, bibliotheek DOK, centrum voor de kunsten VAK en diverse andere spelers gebeurt er veel in Delft, maar het kan nog beter aansluiten bij Delft als stad van kennis en innovatie. Daarnaast moet beter zichtbaar worden gemaakt wat er allemaal te doen is in de stad, via een evenementenkalender en via social media. Hier gaan we dan ook de komende tijd op inzetten.
Van alles te doen in Delft
Later dit jaar wordt het evenementenbeleid verbeterd. Met Lichtjesavond, het International Festival of Technology, het Jazzfestival, het theaterfestival Fringe en vele andere evenementen is er veel te doen in Delft. De Delftse binnenstad biedt een prachtig decor. Met het evenemententerrein Lijm&Cultuur en andere mogelijke locaties in de stad zorgen we voor voldoende ruimte en diversiteit. We staan open voor nieuwe initiatieven, zoals Oranjekoorts tijdens Koningsnacht en het koffiefestival de Koffiewerkplaats, zodat er voor alle Delftenaren genoeg leuks te doen is.
Bouwen aan Delft
Als wethouder Ruimtelijke Ordening ben ik voor veel bestemmingsplannen in Delft verantwoordelijk. Ondanks de crisis is er de afgelopen jaren nog behoorlijk wat bijgebouwd in de stad. Kijk naar de Harnaschpolder in Delft noordwest, waar de afgelopen jaren honderden woningen zijn bijgekomen. De grootste bouwontwikkeling is en blijft de Spoorzone, waar de komende jaren nog eens honderden woningen worden bijgebouwd. In de Spoorzone komen niet alleen woningen, onder andere voor starters, maar wordt ook ruimte geboden voor kantoren, horeca, winkels, culturele voorzieningen en een Student Hotel. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere ontwikkelingen in Delft. Een voorbeeld is The Buccaneer, een bedrijfsverzamelgebouw voor offshore- en energiebedrijven en horeca aan de Paardenmarkt. Een ander voorbeeld is het Arsenaal, waar nu ook de TU Delft tijdelijk in is gevestigd. Dit gaat herontwikkeld worden tot hotel, restaurant en zalenverhuur. Tot slot gaan we door met de bouw van studentenhuisvesting, zowel tijdelijk via initiatieven als X-Ray en SHS Delft, als permanent, zoals aan de Stieltjesweg en de Kanaalweg.
Trots op de stad
Het gaat steeds beter met Delft en ondanks de bezuinigingen vinden er nog volop positieve dingen plaats. In Delft gebeurt het en daar mogen we trots op zijn. We mogen dat best nog meer uitstralen, want iedere Delftenaar kan de rest van zijn of haar leven ambassadeur zijn van deze prachtige stad. Ik kijk uit naar de toekomst!
Door: Ferrie Förster