Bij het studentenhuis aan de Spoorsingel 61 zijn op 17 juli zonnepanelen geplaatst. Dit is een uitzonderlijk project van het huis vanwege de speciale vorm van financiering van de zonnepanelen. Dit wordt namelijk gedaan door oud-huisgenoten.
Vorig jaar berichtte STIP al over de duurzame projecten van het huis. STIP is blij om te zien dat ook deze particuliere initiatieven nu financieel aantrekkelijk genoeg zijn zodat iedereen eraan kan beginnen. De gemeente moet dan ook dit soort initiatieven toejuichen en faciliteren. Dit draagt ook bij aan de doelstelling om Delft in 2050 energieneutraal te krijgen.
Aangezien de studenten van de Spoorsingel 61 zelf de investeringskosten niet konden opbrengen voor de zonnepanelen hebben ze een andere constructie bedacht. Oud-huisgenoten dragen daarbij de kosten voor de aanschaf van de panelen en de huidige bewoners betalen dat via de besparing op de energierekening dat weer terug. Nadat alles is terugbetaald gaat het bespaarde geld naar andere projecten om het huis verder te verduurzamen.
Het huis aan de Spoorsingel 61 is hiermee het eerste studentenhuis dat een zonne-energie project op deze manier heeft gefinancieerd. De bewoners van het huis willen de ervaring die ze hebben opgedaan met het opzetten van deze constructie graag delen en daarvoor hebben ze een website opgezet. Op die manier willen ze een platform creëren voor initiatieven op andere plekken en kunnen ze helpen met alle randzaken en samen op zoek gaan naar investeerders. Koen Hiemstra, bewoner van het huis: "We zetten ons samen in voor een duurzame wereld. Iedereen kan nu een duurzaam project starten. Niet alleen is zo'n duurzaam project goed voor het milieu, ook versterk je banden binnen een groepering door samen zo'n project aan te pakken".
Door: Victor Mensink