• Vorige week vond in Rotterdam de lancering van HOPE Entrepreneurship plaats. HOPE is een samenwerking tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Leiden en de TU Delft, en helpt studenten met het oprichten van hun eigen bedrijfje. Daarnaast is awareness een belangrijk doel van HOPE.

  • De 13 grootste Delftse studentenverenigingen hebben woensdagmiddag een antieke wachtlantaarn aangeboden aan burgemeester Bas Verkerk van Delft. Deze lantaarn staat symbool voor de oude burgerwacht, zoals die in de middeleeuwen in functie was – een link met BurgerNet, een systeem dat de politie in Delft helpt bij het oplossen van heterdaad misdrijven.

  • Aan het eind van de raadsvergadering van afgelopen donderdag, is afscheid genomen van de STIP-raadsleden Frank Gorte en Annette van der Poel. Na een jaar fulltime werken als raadslid, geven zij het stokje door aan hun opvolgers, die op 27 november geïnstalleerd zullen worden.

















  • Er komen steeds meer internationale studenten, kenniswerkers en expats naar Delft. Een goede ontwikkeling voor de stad en de economie, maar er is nog wel een slag te maken wat betreft de dienstverlening aan deze internationale inwoners van Delft. Daarom diende STIP een motie in om deze Engelse dienstverlening naar een hoger niveau te tillen.

  • Gisteravond heeft de raad unaniem ingestemd met een motie van STIP, GroenLinks, D66, CDA en Leefbaar Delft om kinderen gratis lid te maken van het DOK. Delft is een van de laatste steden waar de jeugd nog moet betalen voor de bibliotheek. STIP vindt het belangrijk dat kinderen vaak naar de bibliotheek gaan, en daarnaast helpen gratis jeugdleden het DOK met de verplichte certificering voor bibliotheken.

  • Wethouder Vuijk heeft positief gereageerd op het verzoek van STIP om de subsidieregeling ‘Wonen boven Winkels’ aantrekkelijker te maken voor kleinere kamers. Hiermee wordt het aantrekkelijker voor eigenaren om in de binnenstad woningen boven winkels voor jongeren en studenten te realiseren.

  • Aan de TU Delft wordt op dit moment onderzoek gedaan naar een innovatief fietsleensysteem, genaamd BIMI. STIP zou graag zien dat de pilot voor dit systeem naar Delft komt: wat is er mooier dan om dit innovatieve TU-project in te zetten in de duurzame proeftuin van fietsstad Delft?

























  • Vandaag lezen we een persbericht van de gemeente met de

    titel



    ''''Tienduizenden stationspassanten gaan zich steeds veiliger voelen'''', waarmee

    de jongste handhavingsactie op het station bedoeld wordt. Er zijn veel

    bekeuringen uitgedeeld, waarbij de vraag rijst:



    nodig of nodeloos bekeuren?

  • Vorige maand bezocht de coalitie (PvdA, VVD, GroenLinks en STIP) op uitnodiging van Alex van Leeuwen (raadslid VVD) de Maasstad. Wat hebben we uit dit werkbezoek gehaald? Wat gebeurt er als je Delft (97.000 inwoners), ingeklemd tussen Rotterdam en Den Haag, vergelijkt met Maastricht (117.000 inwoners) - een stad met een enorm verzorgingsgebied in zuidelijk Nederland?











  • Na jarenlange onderhandelingen met het Rijk, de selectie van

    de architect van het nieuwe stadskantoor en de keuze voor de aannemer, is het

    over 9 maanden zover: dan gaat de eerste schop de grond in om Delft te

    verlossen van het spoorviaduct!

  • STIP zette vorig jaar dubbel ruimtegebruik in Delft op de politieke agenda. Daarom zijn we erg blij met de intenties van de wethouder om in de ruimtelijke structuurvisie duidelijk te gaan inzetten op meer dubbel ruimtegebruik en meer hoogbouw.

  • Vanmiddag heeft Sean Pieters, voorzitter van het STIP-bestuur 2007-2008, uit handen van wethouder Dick Rensen de Bronzen Sportspeld mogen ontvangen. Lagaaier Sean werd nationaal kampioen in de lichte vier-zonder-stuurman en in de lichte mannen-acht. STIP feliciteert Sean van harte met deze huldiging!

  • Afgelopen donderdag heeft STIP tijdens de gemeenteraadsvergadering ingestemd met het voorstel om een startnotitie voor een m.e.r.-procedure voor te bereiden. De afgelopen weken is hier veel over geschreven, en STIP heeft nu gekozen om alle opties open te houden om vertraging in de bouw van meer studentenhuizen te voorkomen.

  • Tijdens de jaarlijkse presentatie van de economische thermometer van Delft,



    De Kracht van Delft, sprak Hans Werner (directievoorzitter Rabobank Zuid-Holland Midden) zich sterk uit over het belang van de TU Delft voor de Delftse economie: “De kracht van Delft is de TU!” Voorzitter van het CvB van de TU Dirk Jan van den Berg sloot zich hierbij aan in zijn speech over het belang van de kenniseconomie voor Delft.

  • STIP heeft zich altijd hard gemaakt voor de werkzaamheden van het West-Holland Foreign Investment Agency (WFIA). De WFIA spant zich in om buitenlandse bedrijven naar Zuid-Holland te krijgen. Een recente evaluatie naar de WFIA laat zien dat ze boven verwachting presteren, en STIP roept daarom op tot voortzetting van de Delftse deelname aan de WFIA.

  • Woensdag 3 en donderdag 4 september bracht vrijwel de hele Delftse gemeenteraad een werkbezoek aan Brussel. Wat kan de gemeente eruit halen en wat moeten we ermee? Naast dit concrete doel was het ook goed om iedereen een keer ontspannen te kunnen spreken. Een kort verslag van het bezoek.

  • De huisvesting voor internationale studenten aan de Leeghwaterstraat, de zogenaamde spaceboxen, kunnen nog zeker drie jaar worden gebruikt. Omdat diverse nieuwe projecten voor studentenwoningen in de TU-wijk vertraging hebben opgelopen, is STIP zeer tevreden over deze beslissing.

  • Deze maand berichtte NRC Handelsblad over de zoektocht van nieuwe studenten naar een kamer. In dat bericht wordt de Delftse studentenhuisvester DUWO geciteerd: “Studenten hechten nu erg aan hun privacy. Ze hebben liever alles voor zichzelf.” Uit onderzoek onder Delftse studenten echter blijkt dat men graag met meerdere huisgenoten in een huis woont, en het niet erg vindt om douche en keuken te delen. In dit verband pleit STIP al jaren voor huurtoeslag voor onzelfstandige kamers.

  • Vandaag barst de OWee weer los: vier dagen waarin je als nieuwe student heel Delft en haar studentenleven leert kennen! STIP wenst je veel plezier toe en hoopt je te zien op de infomarkt of bij het politieke debat op donderdag.

  • De gevolgen van SOA''s zijn serieus en de

    oplossing is simpel: stimuleer condoomgebruik onder jongeren. Dit is

    geen politiek standpunt, maar een aanbeveling van experts zoals

    soa-klinieken en GGD''s. Middelbare scholen  kunnen meer doen dan voorlichten: ervoor zorgen dat

    condooms ook op school verkrijgbaar zijn. Wat blijkt?

    Slechts één van de zes schoollocaties in Delft durft het aan. Het

    Grotius College Juniusstraat gaat Jippycondooms in de snoepautomaten verkopen.

































































  • Zoals iedereen wel weet is de constructie van de

    Sebastiaansbrug in zwaar weer geraakt – over de hele breedte van de brug zit de

    onderkant vol kleine en grote scheuren, terwijl de brug nog enkele tientallen

    jaren afgeschreven diende te worden. Tegelijk is de geplande nieuwe tramlijn

    19, die station Delft met de Mekelweg en Technopolis gaat verbinden, reeds 3

    jaar vertraagd. De belangrijkste brug moet vervangen worden en de tram laat nog

    op zich wachten – tijd voor maatregelen!