De vijf studentenorganisaties verbonden in het Delftsch Overleg (DO) hebben onafhankelijk onderzoek verricht naar de internationalisering die plaatsvindt in Delft - als internationale kennisstad - en aan de universiteit - die graag meer internationale studenten wil trekken. We pikken er een aantal aanbevelingen tussenuit.
STIP is opgericht om de samenwerking tussen de TU en de gemeente te verbeteren. We zijn daarom erg enthousiast over een nieuwe prijsvraag, waarbij studenten het nieuwe relatiegeschenk van de gemeente mogen ontwerpen. Aanstaande woensdagmiddag is de aftrap van de wedstrijd op Lijm&Cultuur.
De raad heeft donderdag 16 april met een aantal experts gepraat over het coffeeshopbeleid. Verschillende partijen, waaronder een coffeeshophouder, gaven aan de contacten met elkaar te willen intensiveren. STIP vindt dit positief. Softdrugs horen immers bij Nederland, maar het is belangrijk de overlast, de criminaliteit en het aantal probleemgebruikers te minimaliseren. Een goede samenwerking is hiervoor erg belangrijk!
Onlangs heeft
het kabinet besloten strenger te gaan optreden tegen winkels die
alcohol verkopen aan minderjarigen. Dat is een goed initiatief:
alcoholmisbruik door jongeren moet voorkomen worden. STIP vindt echter
wel dat de verantwoordelijkheid ook moet liggen bij ouders en jongeren
zelf, niet alleen bij de alcoholverkoper.Vorige week donderdag zijn aan de Leeghwaterstraat drie woontorentjes met in totaal 186 studentenwoningen geopend. In de zomer van 2007 heeft STIP hard moeten vechten om de gemeenteraad ervan te overtuigen dat deze woningen hard nodig zijn om de grote groei van studenten op te vangen.
Twee nieuwe hogescholen, 30% meer fietsers naar het station, een compleet nieuw stationsgebied... Wat betekent dit voor de capaciteit van de fietsenstallingen bij Station Delft? GroenLinks en STIP stellen hier vandaag schriftelijke vragen over aan het college van B&W.
Het toeristenseizoen moet nog beginnen, maar de ketens van Coffee
Company, Bagels & Beans en Gulle Tol zijn alledrie in Delft
begonnen met het verkopen van koffie, broodjes en andere lekkernijen.
Een goed teken voor de stad, want als de ondernemers het idee hebben
dat er vraag is naar dit soort gelegenheden betekent dit dat men
verwacht dat de toeristen, maar ook de Delftenaren, willen genieten van
deze stad.Gisteravond heeft de raad vergaderd over de toekomst van DOK, de modernste bibliotheek ter wereld. STIP is erg trots op het DOK, maar vindt wel dat er een gezond financieel beleid moet worden gevoerd. De uitwerking van de STIP-motie om jongeren tot 18 jaar gratis lid te laten worden van de bibliotheek werd met groot enthousiasme onthaald.
Vandaag hebben we een rondje gewinkeld in Stadhuiselijk Nederland. Met bezoeken aan Alkmaar, Utrecht en Den Haag kreeg een groepje raadsleden een inkijkje in hoe je het raadsproces digitaliseert: op naar een nieuwe versie van Stadhuis 2.0, een forse verandering in hoe we de zaken aanpakken.
De komende week wordt het wat lastiger om je fiets te parkeren bij een van de Delftse stations. Maar met goede redenen: bij station Delft wordt het allereerste begin gemaakt met de Spoorzone, en bij station Delft Zuid worden op het viaduct nieuwe fietsenstallingen geplaatst.
Eind 2008 bracht Delft een stevige kater. De subsidie van het Ministerie van Economische Zaken voor het Delftse TwentyTwenty ging voorbij onze stad, om bij een commerciële partij in Eindhoven te landen. Dat, terwijl er een bijzonder sterke organisatie klaarstond om met de subsidie aan de slag te gaan, en technostarters ook na de eerste stappen in Delft groot te laten worden. Zojuist kregen we bericht dat Brussel in het gat springt en voor € 900.000,- bijspringt voor het ondernemingsklimaat in Delft.
Studentenhuisvester DUWO heeft laten weten dat er een pilot met een veilige buitenbar komt op de Krakeelhof, het studentencomplex aan de Jacoba van Beierenlaan. Vorig jaar gebeurde er ongeluk met een student die van een balkon viel en zich ernstig verwondde, waarna DUWO alle barren weghaalde. Waarom is deze proef zo goed?
De STIP-fractie stelde het college van burgemeester en wethouders eind februari een aantal vragen over het wel en wee van de busverbinding tussen NS station Delft en de TU-wijk. We krijgen al tijdenlang klachten, en de Sebastiaansbrug gaat er gedurende heel 2010 uit, waardoor de buslijnen een grote omleiding krijgen. Een korte weergave van de antwoorden van het college.
In 2006 is een hernieuwde subsidie in het leven geroepen voor het beschikbaar maken van woningen boven winkels, die nu vaak als een rommelhok dienst doen omdat het een grote investering vergt om een achteringang voor deze woningen te bouwen. De winkelier of pandeigenaar kan van de gemeente een subsidie krijgen tot 18,000 euro om deze ertoe te zetten, het woningpotentieel te gebruiken. Alles is tenslotte beter dan een rommelhok. Over twee weken opent het eerste project, aan de Clarenstraat 25-27.
Gisteravond hield Bas Bennebroek, ook raadslid voor STIP, een vlammend betoog voor onze visie op Delft in 2030. Het maken van een Stadsvisie is een geval apart, omdat het eens een keer niet gaat over praktische problemen van de korte termijn. Daarom was het sowieso goed het een keer te doen. Je leest zijn integrale termijn hier, die veel bijval kreeg.
Studenten, onderzoekers en ondernemers zijn de ruggengraat van de Delftse kenniseconomie. En om de economische visie goed uit te dragen, zijn aansprekende voorbeelden nodig. Combineer deze twee, en je komt uit op de "Kennisambassadeurs van Delft". STIP stelt in schriftelijke vragen aan het college van B&W dat het hoog tijd wordt om de eerste kennisambassadeurs te benoemen.
Lijm&Cultuur, het evenemententerrein ten westen van de TU, wordt steeds populairder. Steeds meer verenigingen willen er een feest of presentatie geven, of hun repetities in een van de gebouwen houden. Een positief teken dus! Als na de zomer dan ook alle vergunningen rond zijn, hoeven ook geen evenementen meer afgewezen te worden.
Vrijdag 27 februari openden wethouders Merkx en Koning een nieuw kunstproject. De eerste Delftsblauwe woning is een feit. Al eerder schreef ik op deze site een stuk over de slooppanden in het stationsgebied. Dit is opgepakt door de Werkplaats Spoorzone en uitgedacht tot het blauw verven van het eerste pand als proef.
De nieuwe minister van Wonen, Wijken en Integratie, Eberhard van der Laan, heeft 'grote bezwaren' tegen het invoeren van huursubsidie voor onzelfstandige wooneenheden, oftewel studentenhuizen. De minister zoekt naar spijkers op laag water, terwijl Delft als geheel en studerend Delft in het bijzonder tegen een aantal problemen gaan aanlopen.
Het wordt alsmaar duidelijker: Hooikade 13, het nieuwe pand voor de kunstenaars en creatieve ondernemers die Bacinol moeten verlaten, is niet groot genoeg. Zeker niet nu er ook nog nautische voorzieningen en een café erbij moeten. Daarom vindt STIP dat ook het aangrenzende GGD-pand gebruikt kan worden voor de creatieve economie: Bacinol 2½!
Op donderdag 19 februari vond in de Aula het lustrumsymposium ‘Delft Fixt Het!’ plaats. Met twee interessante presentaties – van Ronald Stive en Marten Hillen – en een goede paneldiscussie, was de conclusie dat Delft het toch maar even mooi fixt, in Delft en in het buitenland!
‘Stad van studenten’: dat past volgens veel Delftenaren uitstekend bij Delft, zo blijkt uit een enquête van het Delft Internet Panel. Dit past goed in de STIP-visie van Delft als actieve en gezellige studentenstad.
De STIP-fractie stelt schriftelijke vragen over de capaciteit van de tijdelijke busverbinding tussen NS station Delft en de TU wijk, tijdens de sluiting van de St. Sebastiaansbrug. + video!
De Kromstraat is aan flinke vernieuwing toe. Oude panden, soms half ingestort, ontsieren het straatbeeld. Daarom heeft de gemeente Delft, samen met woningbouwcorporatie Vestia en de Rabobank, zeven panden in deze straat gekocht. Deze panden worden nu verbouwd, en gaan over een paar maanden open met nieuwe horeca én nieuwe studentenwoningen!