STIP-wethouder Pieter Guldemond laat een voor veel studenten lang gekoesterde wens uitkomen: Een supermarkt op de Campus.
Ben je net nieuw in Delft, sta je een sporthal te vegen. De aspirant-leden van het DSC en Virgiel hielpen een handje mee in Delft. Het DSC met een schoonmaakactie door heel Delft, 150 aspirant-leden van Virgiel hielpen in de kinderboerderij en met het schoonmaken van sporthallen. “Na een drukke OWee [ontvangstweek] doet de vereniging graag iets terug voor Delft.” Annelijn Vernooij, Commissaris Extern van Virgiel.
Onderzoek wijst uit; in Utrecht wordt het aantal studerende Delftenaren overschat. Utrechtse studente claimt ongeveer 5000 studenten in Delft, die niet bestaan.
In de ranking van het Digitale Universiteitsblad (en daarna het AD) staat Delft op de eerste plaats! Die arrogantie is de Delftse student niet onbekend. Nader bekeken lijkt het echter om een verkeerd berekend getal te gaan, geen oordeel over kwaliteit.De Delftse binnenstad is een prachtig podium voor evenementen. Vandaag is er daar één bijgekomen: de Rabobank Ronde van Delft. Om 12.45 kreeg STIP-raadslid Anne Viruly de eer het startschot te mogen geven van deze race tussen bliksemsnelle fietsers. Als het aan STIP ligt, blijft dit sportevenement permanent in de Delftse binnenstad.
Vandaag heeft Delft duizenden nieuwe studenten verwelkomd; de Ontvangst Week (OWee) is officieel gestart. In toptempo leren de studenten deze week hun nieuwe thuis kennen, en alles wat erin te doen is. Zo kan je in Delft actief worden in de lokale politiek, voor STIP!
De gemeente pakt de Nieuwe Langendijk aan. Wat nu hoofdzakelijk een parkeerstraat is, wordt echt deel van de Delftse wandelroute. In plaats van een smalle stoep vol fietsenstallingen komt er een lege, brede stoep. In de middenberm staan er geen auto’s meer geparkeerd, maar is er volop plek voor terrassen. En met bankjes en verdere aankleding krijgt de hele straat een nieuwe uitstraling.
STIP heeft zich vanavond uitgesproken tegen een posterplakverbod in de Hamtunnel. Het college trekt deze legale plakplek in, ten behoeve van een kunstwerk. STIP vindt het onbegrijpelijk; juist in tijden waarin de culturele sector het zwaar heeft, moet de gemeente met hen meedenken. Essentiële adverteermogelijkheden wegnemen, hoort daar niet bij.
Er kan geen tweede “Bebop” in de Kromstraat komen. En ook geen nieuw cafe-restaurant. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot in de Raad van juni de ontwikkeling van de Kromstraat aan banden te leggen. STIP stemde tegen dit amendement. Volgens STIP maken uitgaansmogelijkheid in de Kromstraat de hele stad namelijk aantrekkelijker. Delftse jongeren hebben behoefte aan een dergelijke straat: daar is wat te dóen. Andere partijen lieten echter de bezwaren van de bewoners van de straat zwaarder meewegen. De Kromstraat kreeg daardoor een middelgrote horeca- stop opgelegd.
Duurzaamheid nastreven is in Delft bepaald geen leeg voornemen. Er wordt ook geen simpel einddoel nagestreefd: Delft gaat voor volledig energieneutraal. De gemeente kan dat niet alleen; zij veroorzaakt slechts 2% van de CO2-uitstoot. De duurzame klapper moet dus komen van de bedrijven, de particuliere huizenbezitters of bijvoorbeeld de kennisinstellingen. Daar is echter wel een rol in weggelegd voor de gemeente.
Donderdag dient STIP een amendement in op het bestemmingsplan van de Binnenstad. Wij stellen voor dat detailhandel 40% ondersteunende horeca mag hebben, in plaats van op slechts 20% van het oppervlakte. STIP wil hiermee de ondernemer de ruimte geven moderne winkelconcepten toe te passen, en daarmee onder andere winkelleegstand tegengaan.
Vanaf 1 juni kunnen Delftenaren gemakkelijker kleine verbouwingen aan hun huis verrichten. Het gaat hier om verandering aan de voorgevel, zoals dakkapellen of een nieuw kozijn. De regels voor de achtergevel waren al versoepeld. Delft is de eerste gemeente in Nederland die een bouwmelding laat volstaan voor dergelijke kleine bouwwerken.
De zomer komt eraan, en dat betekent dat we weer lekker buiten kunnen zijn. Een terrasje pakken, even voetballen op het veldje in de buurt of de nieuwe graffitimuur uitproberen. De muur is in december geopend en inmiddels wordt er goed gebruik van gemaakt. De legaal te bespuiten 200 vierkante meter liggen achter het Skatepark op de Provincialeweg.
Na de zomer ontvangt de Delftse gemeenteraad geen papieren stukken meer. Aan de dikke enveloppen met vergaderstukken komt een eind. STIP vergaderde al enige tijd vanaf tablets, maar gaat dan volledig over.
Steeds meer technologische bedrijven vestigen zich in Delft. Dat is niet gek, Delft zet zich daar immers hard voor in. Veel van de voorwaarden hebben we al - kennisinstellingen op HBO- en WO-niveau, onderzoeksinstituten en ruimte om te bouwen. Wat er nog mist, wordt door onze wethouder Pieter Guldemond hard aan gewerkt.
STIP krijgt veel vragen over de nieuwe Sebastiaansbrug, van “wanneer is het af? tot “hoe gaat het eruit zien?” Hieronder proberen we je alles te vertellen. Wil je meer weten? Bel ons gerust!
Afgelopen vrijdag 19 april mochten 37 scholieren van het Stanislas College en het Grotius College eventjes de plekken van de echte gemeenteraadsleden innemen. Bij het project Scholieren in De DElftsche Raad(SIDDER)binden de middelbare scholen jaarlijks de strijd aan om wie het best kan debatteren. Ook dit jaar was de gemeenteraadszaal in het stadhuis weer gevuld met enthousiaste leerlingen van de Havo- en VWO-afdelingen van beide scholen.
Startende ondernemers krijgen een steuntje in de rug van de gemeente Delft. Ondernemers die na 1 januari 2012 hun bedrijf zijn gestart, krijgen een compensatie voor hun onroerendezaakbelasting (OZB). Op deze manier wordt het voor hen aantrekkelijk om een bedrijfsruimte te huren in Delft.
Goed nieuws voor de Delftse topsporters: deze zomer krijgt Delft een echt topsporthuis. In dit huis zullen 35 topsporters komen te wonen die hun sportcarrière combineren met een Delftse opleiding. Elk uur dat naast studeren beschikbaar is, wordt er door deze studenten getraind: een levensstijl die weinigen navolgen. Door in het huis samen te wonen, kunnen zij elkaar daarin ondersteunen.
Elk weekend live popmuziek in Delft, dat zou STIP graag zien. Als het aan ons ligt, wordt Delft een echte Popstad. De stad heeft op dat gebied ook flinke potentie. We hebben het festival Westerpop, Club Cicconina, de Koornbeurs, maar ook optredens in cafés, studentensociëteiten en op Lijm&Cultuur. Op 1 januari 2013 is weliswaar de Speakers gesloten, lang de bekendste plek in Delft waar bandjes konden optreden. Het scala aan andere podia kunnen deze vraag echter opvangen en door samenwerking de nieuwe basis vormen voor Delft Popstad.
Op verzoek van STIP worden alle onnodige verkeersborden weggehaald. De komende tijd zullen 15 tot 20 procent van alle Delftse borden verdwijnen. Het stadsbestuur volgt STIP ook in de keuze om de autoluwe binnenstad als ‘ shared space’ in te richten: weggebruikers delen gelijkwaardig de openbare ruimte. Oogcontact zorgt immers voor meer veiligheid dan een verkeersbord ooit kan doen.
De vakantie kan beginnen: ook STIP zal twee weken niet op het stadhuis te vinden zijn. Er is wel altijd iemand in de stad. Wil je dus met ons wisselen over politiek of Delft, dan is daar altijd wel iemand voor in! STIP wenst iedereen fijne feestdagen en kijkt uit naar het nieuwe jaar.
In mei 2012 besloot de Delftse gemeenteraad te blijven inzetten op het verminderen van fietsendiefstal. STIP was het hier volledig mee eens. Inmiddels is duidelijk hoe we dat gaan doen. Eén van de methoden die ingezet wordt, is het instellen van een zogenaamde registercontroleur. STIP kan zich hier niet in vinden, en dat hebben uitgesproken in de gemeenteraad van december. We hebben hier echter geen bijval op gekregen van andere partijen.
Wanneer je een rondje door Delft maakt, kom je genoeg gekke verkeersborden tegen. Borden die elkaar tegenspreken, of borden die iets aangeven wat je toch al weet. Door deze overdaad aan informatie wordt de Binnenstad juist onveiliger voor verkeer doordat ze weggebruikers afleiden. STIP heeft daarom in oktober 2011 de wethouder uitgedaagd om alle onnodige borden uit de Binnenstad weg te halen. In een eerste inventarisatie heeft de gemeente van slechts een handjevol borden afstand gedaan. De uitdaging bleef dus staan, en STIP kijkt uit naar het nieuwe verkeersbordenbeleid.
Volgens Rijkswaterstaat fietsen veel jongeren zonder verlichting, in 2009 maar liefst 45 procent. De reden hiervoor is meestal kapotte verlichting, lege batterijen of simpelweg ‘vergeten’. De Gemeente en politie Haaglanden deden daarom mee met de landelijke actie “Ik wil je zien”: fietsers zonder licht kregen de keuze tussen een bekeuring of het terplekke kopen van fietslampjes. Een effectieve methode voor het vergroten van de veiligheid van jongeren, vindt STIP. Ook studentenverenigingen en studieverenigingen hebben besloten verantwoordelijkheid te nemen voor de fietsveiligheid, en zijn gestart met het verkopen van lampjes.