Aan het begin van dit jaar heeft STIP het thema fietsen hoog op de agenda gezet. Eerst was er nog sprake van een nieuw Fietsactieplan, een vervolg op het bijna afgeronde Fietsactieplan II. Het college heeft vanwege bezuinigingen echter besloten om alleen een update van het Lokaal Verkeers- en Vervoersplan (LVVP) en Fietsactieplan (FAP) te maken. STIP heeft hierbij aangegeven dat het Fietsactieplan absoluut geen ondergeschoven kindje mag worden.
Uit de update Fietsactieplan viel echter op te merken dat er na 2012 geen fietsbudget meer zou zijn. In de commissievergadering hebben we aangegeven dat we dat geen optie vinden. STIP wil dat de ingezette lijn op het stimuleren van fietsen ook na 2012 wordt doorgezet. Zonder geld is het onmogelijk om nieuwe infrastructuurprojecten te realiseren. Hierbij valt te denken aan een kwalitatief goede fietsverbinding tussen de Kruithuisweg en de Rotterdamseweg – nu is dat een trapverbinding. Daarnaast wordt volgend jaar de Gelatinebrug over de Schie gerealiseerd. Om die verbinding optimaal te benutten, is een verbetering van de fietsverbinding tussen Delfgauw en de Gelatinebrug noodzakelijk. Tot slot hebben we met elkaar afgesproken om de fietsroute tussen Tanthof en Voorhof te verbeteren, ten behoeve van de leerlingen uit Tanthof die gebruik gaan maken van de vestiging van DOK in Voorhof.
Daarnaast wil STIP dat die fietsinfrastructuur en de bestaande infrastructuur goed is. Fietspaden zijn vrij kwetsbaar. Zo zie je vaak dat bij fietspaden boomwortels zorgen voor hobbels in het fietspad waardoor het comfort afneemt. Ook kun je kruispunten op een dusdanige manier inrichten, dat de wachttijd voor fietsers minimaal is. Tot slot kunnen fietsstroken rood worden geasfalteerd zodat duidelijk wordt gemaakt welke weggebruiker waar hoort. Ook kan ervoor worden gekozen een gescheiden fietspad naast een autorijbaan aan te leggen. Met deze maatregelen verhoog je de fietsvriendelijkheid en de verkeersveiligheid.
Tot slot wil STIP ondersteunende maatregelen die het gebruik van fietsen stimuleren. Voorbeelden zijn oplaadpunten voor elektrische fietsen, bikedispensers, chipacties, fietstrommels en fietsverlichtingsacties.
Om ook na 2012 maatregelen te nemen ter ondersteuning van het fietsbeleid, heeft STIP gisteren een motie ingediend om ook in 2013 en 2014 een bedrag van 200.000 euro te reserveren voor fietsen. De motie werd mede ingediend door GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Delft en de fractie van Oort. Daarnaast werd de motie gesteund door de Christenunie, SP en Onafhankelijk Delft. De motie is aangenomen. STIP is verheugd dat een ruime raadsmeerderheid zich heeft uitgesproken om mensen te stimuleren de fiets te gebruiken.