Duurzaamheid nastreven is in Delft bepaald geen leeg voornemen. Er wordt ook geen simpel einddoel nagestreefd: Delft gaat voor volledig energieneutraal. De gemeente kan dat niet alleen; zij veroorzaakt slechts 2% van de CO2-uitstoot. De duurzame klapper moet dus komen van de bedrijven, de particuliere huizenbezitters of bijvoorbeeld de kennisinstellingen. Daar is echter wel een rol in weggelegd voor de gemeente.
Een gezamelijk doel
Op vrijdag 31 mei ondertekenden tien Delftse organisaties, samen met de gemeente, een duurzame doelstelling. Ze spraken uit zich gezamelijk in te zetten voor meerdere duurzame projecten, het besparen van energie en het stimuleren van nieuwe vormen van energie.
Ben je benieuwd naar alle verschillende duurzame Delftse projecten? Die staan hier.
Zoals je ziet, is dat echter maar een lijst in een worddocumentje. Dat is niet aantrekkelijk en stimuleert onze partners niet om het uit te dragen. STIP heeft in de Raadsvergadering van april daarom samen met een aantal andere partijen daarover een motie ingediend. Het is voor bedrijven commercieel waardevol om hun duurzame inspanningen uit te dragen. Daarnaast nodigt het andere partners om zich ook aan te sluiten. De motie sprak uit: we moeten dit laten zien!
Waartoe droeg onze motie op?
Een zichtbaar platform, wellicht een site of merk, en een bijpassend verhaal dat door iedereen wordt verteld. Een goed voorbeeld hiervoor is het Rotterdam Climate Initiative. Daar doen grote, kleine en middelgrote instellingen en bedrijven aan mee. Bijvoorbeeld de Hogeschool Rotterdam, het Erasmus MC en Exxon Mobil. Gezamenlijk stralen ze uit trots te zijn Rotterdam klimaatneutraal te maken.
Duurzaamheid is zo niet slechts een doel in een bedrijfsdoelstelling, maar echt iets waar het bedrijf mee geassocieerd wil worden.
En wat komt er dan?
De precieze invulling van zo'n site of communicatiestrategie is natuurlijk niet aan ons. Dat is iets waar alle deelnemers samen over gaan. Delft gaat ze daar nu wel toe aanzetten.
Bron foto: tudelft.nl