Wanneer men aan een Delftenaar vraagt wat er gebeurt op de TU Delft, de hogescholen en de andere kennisinstellingen zoals Deltares, dan zal deze waarschijnlijk antwoorden: “Daar zijn ze bezig met ingewikkelde techniek en worden knappe koppen opgeleid tot ingenieurs.” Maar wat wordt er dan gedaan ‘met techniek’ en wat doen die ingenieurs in spé eigenlijk? Daar zal de gemiddelde Delftenaar waarschijnlijk minder snel een antwoord op hebben. En dat is jammer. Als alle Delftenaren zien wat gebeurt in Delft op het gebied van techniek en daar enthousiast over zijn, dan is dat goed voor het imago van Delft als kennisstad. Wanneer alle Delftenaren trots zijn op hún innovatieve kennisstad, dan heeft Delft bijna 100.000 ambassadeurs om te verkondigen waar Delft goed in is: techniek.
Om dit te bereiken wordt, in navolging van de Eindhovense Dutch Design Week, van 18 tot 27 mei het evenement Delft Amazing Technology, of DAT, georganiseerd door de universiteit, hogescholen en een hoop andere partners uit de stad. Een evenement waar alle techniek en kennis die Delft bevat in de etalage wordt gezet voor de hele stad. Na de aftrap met een infomarkt in DOK zullen er 10 dagen lang door de hele stad activiteiten zijn. Daarbij kan je denken aan de ’48 hours of innovation’, waar twee studententeams 48 uur lang tegen elkaar zullen strijden om de beste oplossing voor een complex vraagstuk te vinden. Uiteraard mogen de Delftenaren zelf ook aan de slag, bijvoorbeeld via techniekworkshops die op de scholen gegeven zullen worden.
STIP vindt de Delft Amazing Technology een goed initiatief. Het zichtbaar maken van de prestaties van de Delftse kennisinstellingen voor de hele Delftse bevolking zal zorgen voor een bredere steun van het beleid van de gemeente Delft op kenniseconomie. Als mensen zien wat er gebeurt in Delft op het gebied van techniek zullen ze eerder overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van de aanwezigheid van de kennisinstellingen in Delft en alle aandacht daarvoor beter begrijpen en waarderen.