STIP-wethouder Ferrie Förster heeft aangegeven na de verkiezingen niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn. "Ik heb lang nagedacht over dit besluit, ik vond het een moeilijke afweging, want ik heb nog veel plezier in mijn werk. Toch heb ik besloten om na de verkiezingen te stoppen als wethouder en de ruimte te geven aan nieuw STIP-talent" aldus Förster.
Förster is sinds 2014 wethouder economie, cultuur en ruimtelijke ordening. Sinds 2009 is hij actief voor STIP en hij was van 2010 tot 2012 gemeenteraadslid. "De partij heeft bij mij aangegeven dat ik mocht solliciteren voor een tweede termijn. Dat is natuurlijk fijn om te horen, maar vervolgens moest ik wel voor mezelf de afweging maken of ik dat ook zou willen. Het is een eervolle, leuke en leerzame baan, maar tegelijkertijd behoorlijk intensief. De stad staat er nu financieel beter voor, ik heb een aantal belangrijke dossiers afgerond en mooie dingen bereikt, dus het is ook een mooi moment om het stokje over te dragen en voor mezelf op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging." Fractievoorzitter en Lijsttrekker Michelle Corten begrijpt het vertrek, maar vindt dit jammer "Ik vond het fijn om met Ferrie samen te werken en hij heeft mooie dingen bereikt op het gebied van economie en cultuur. Nu gaan we op zoek naar een nieuwe kandidaat die STIP kan vertegenwoordigen."
Förster maakt zijn vertrek bekend net voor het afsluiten van het 'Jaar van Technologie' waarin ook de TU Delft haar lustrum viert. De themajaren zijn een succes en weten veel mensen naar Delft te trekken. Förster: "Het eerste themajaar was het Vermeerjaar, waarin het adres van het schilderij 'Het Straatje van Vermeer' bekend is geworden. Ik ben erg trots op dat het is gelukt om dit wereldberoemde schilderij terug naar Delft te halen. Delftse ondernemers hebben hier ook van geprofiteerd en het heeft ervoor gezorgd dat Delft op de kaart staat als dé stad van Vermeer."
De aanpak van Förster om te kiezen voor een binnenstad waar wat te doen is werpt nu ook zijn vruchten af: Delft heeft de laagste winkelleegstand van Nederland en is onlangs nog verkozen tot vierde beste binnenstad van Nederland. Förster: "Daar ben ik natuurlijk hartstikke trots op, maar dat had ik niet kunnen realiseren zonder mijn partners in de stad. Ik hoop van harte dat deze stijgende lijn wordt doorgezet. Delft is nooit af."
Begin dit jaar is het convenant tussen de TU Delft en de gemeente Delft getekend om de samenwerking tussen beide partijen verder te versterken. Förster: "Vanuit deze samenwerking is er de afgelopen periode een nieuw doorgroeigebouw van YES!Delft geopend en is RoboValley opgericht, het 'Silicon Valley' van de robotica. De economie van Delft profiteert volop van deze samenwerkingen tussen de gemeente en de universiteit". Ook heeft Förster Delft Technology Partners (DTP) opgericht. Samen met de universiteit zet DTP Delft op de kaart als stad van technologie, ondersteunt het bestaande bedrijven en geeft het nieuwe bedrijven een zachte landing in Delft. Dat is een groot succes gebleken, er zijn de afgelopen jaren heel wat bedrijven bijgekomen in Delft.
Tot slot heeft de culturele sector veel aandacht gekregen de afgelopen periode. Samen met de cultuursector is er een nieuw cultuurkader opgesteld en wordt er meer geïnvesteerd in een goed cultureel aanbod. Volgens Förster is de binnenstad de huiskamer van Delft: "DOK en VAK gaan samen onder één dak. OPEN wordt het nieuwe centrum voor taal & cultuur, waar Delftenaren niet alleen boeken kunnen lenen, maar ook taal- en cultuureducatie kunnen krijgen. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in museum Prinsenhof, zodat hier ook topstukken tentoongesteld kunnen worden."