Donderdag 10 november is de Begroting 2017-2020 goedgekeurd door de raad. Deze begroting is er zicht op herstel en er is ruimte gemaakt om weer te gaan investeren via een Parelfonds. STIP steunt deze lijn omdat we zo in kunnen spelen op kansen om het Delfts herstel te versnellen.
Deze begroting ondersteunt het herstel van Delft en daar is STIP blij mee. Tegelijkertijd is het herstel broos en zijn we voorzichtig. De komende tijd willen we kijken hoe de financiële situatie zich ontwikkelt. Deze begroting stelt een Parelfonds in, waar we 7 miljoen opzij zetten om incidenteel te kunnen investeren, daarnaast willen we de komende tijd kijken waar we structureel kunnen gaan investeren.
Drie oppositiepartijen stelden een meedenkbegroting op met hierin voorstellen voor investeringen en lastenverlichting dit jaar. Wij snappen die voorstellen, al zijn we het met sommige meer eens en met andere minder. De voorstellen komen wat STIP betreft echter nog wel te vroeg. De begroting zoals voorgesteld is een solide basis voor herstel en om verder te gaan kijken naar structurele investeringen. Wij hadden daarom graag gezien dat deze brede steun kreeg in de raad. Dat bleek uiteindelijk helaas niet het geval.
Solidaire stad
STIP heeft een motie ingediend om in 10 jaar tijd de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te verlagen naar het niveau van deze belasting in 2014. Deze motie draagt op dat dit in balans moet gebeuren met investeringen in de stad en werd door een meerderheid van de raad aangenomen.
Daarnaast gaven we het belang aan van de zorgpremiekorting voor Delftenaren die het financieel moeilijk hebben. STIP gaf in de commissie aan dat de premiekorting die we in 2017 incidenteel verhogen van € 10 naar € 15 per maand nuttig is en dat we op termijn zouden moeten kijken of we de premiekorting structureel zouden moeten verhogen.De wethouder gaf aan dat hij met de kadernota 2017 met een voorstel zal komen.
Duurzame stad
In de commissies voorafgaand aan de bespreking van de begroting heeft STIP aandacht gevraagd voor duurzaamheid. Hierbij ging het bijvoorbeeld over het scheiden van afval in de openbare ruimte. De wethouder heeft hierbij toegelicht dat er nu gekeken gaat worden of afval gescheiden kan worden ingezameld, bijvoorbeeld rondom het station.
Daarnaast heeft STIP gevraagd naar de mogelijkheden van het stimuleren van groene daken en tuinen om water en warmte overlast tegen te gaan. De wethouder gaat samenwerken met het waterschap, maar ook kijken naar hoe in andere gemeenten omgegaan wordt met deze problemen.
Minder regels
STIP heeft voor de bespreking van deze begroting ook een plan opgesteld om de algemene plaatselijke verordening (APV) te wijzigen. Hierin staan namelijk veel regels die overbodig zijn geworden of die een stuk duidelijker kunnen. We zijn ingegaan op het aanbod van de burgemeester om in januari samen met de politie te kijken welke regels aangepast moeten worden.
Door: Sybren van der Velde