Voor jongeren geldt op dit moment een minimumjeugdloon dat aanmerkelijk lager is dan het reguliere minimumloon. Een 18-jarige verdient op dit moment slechts zo'n 45% van waar iemand van 23 recht op heeft, terwijl de lasten voor 18-jarigen niet dezelfde mate lager zijn dan voor een 23-jarige.
Een achttienjarige heeft volgens het wettelijk minimumjeugdloon recht op 686 euro per maand voor een volledige werkweek. De armoedegrens die in Nederland door het SCP wordt gehanteerd is 969. Een 18-jarige zit hier dus zo'n 300 euro onder.
Landelijk is onder de naam Young&United daarom een uitgebreide campagne begonnen tegen het minimumjeugdloon, en op 10 oktober zal er een grote demonstratie plaatsvinden in Amsterdam.
De eerste resultaten van deze acties beginnen zichtbaar te worden: op 8 september 2015 heeft de Tweede Kamer de regering de opdracht gegeven om op korte termijn met een oplossing te komen, die moet zorgen voor een "substantieel hoger minimumjeugdloon dat meer gelijk moet worden getrokken met het reguliere wettelijk minimumloon." Het antwoord van de regering zal hier hopelijk zo snel mogelijk op volgen.
Rol Delft
Dit probleem zal vooral landelijk moeten worden opgelost. Bijvoorbeeld in verschillende cao-onderhandelingen en loonwetgeving. Wel kan de gemeente een voorbeeldfunctie uitoefenen, om zo de landelijke ontwikkelingen te ondersteunen. Op gemeentelijk niveau heeft bijvoorbeeld de gemeenteraad van Zwolle op 21 september zich als eerste gemeente uitgesproken door middel van een motie tegen het minimumjeugdloon.
STIP vraagt zich af in hoeverre ook de gemeente Delft een rol zou kunnen spelen in het realiseren van een eerlijk loon voor jongeren onder de 23.
STIP heeft daarom de volgende schriftelijke vragen aan het college gesteld:
- 1.Zijn er jongeren onder de 23 die (tijdelijk) bij de gemeente Delft werken en die minder betaald krijgen dan het reguliere wettelijk minimumloon? Zo ja, hoeveel zijn dit er?
- 2.Zijn er jongeren onder de 23 die bij organisaties werken waar de gemeente 100% eigenaar van is (zoals Werkse!) die minder betaald krijgen dan het reguliere wettelijk minimumloon? Zo ja, hoeveel zijn dit er?
- 3.Deelt het college de mening dat een jongere die fulltime werkt niet onder de armoedegrens zou mogen uitkomen?
- 4.Is het college bereid in de gemeentelijke organisatie en bij organisaties waar de gemeente 100% eigenaar van is geen gebruik meer te maken van het minimumjeugdloon?
Door: Bas Vollebregt
Beeldmateriaal: Young&United