Waardevol afval aan de deur opgehaald

Delft krijgt een nieuw afvalbeleid. Wat gaat er veranderen en waarom?

Waardevol afval aan de deur opgehaald

Delft gaat 'omgekeerd inzamelen' van afval invoeren. STIP heeft daar positief over gestemd in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 september. STIP heeft in de commissie aandacht gevraagd voor de communicatie met inwoners van de stad. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn! Voor de mensen die willen weten wat er gaat gebeuren volgt hier een korte beschrijving van het plan. Ten slotte zullen ook de voordelen van deze nieuwe manier van inzamelen aan bod komen.

Wat gaat er gebeuren?

Delft gaat 'omgekeerd inzamelen'. Dit wil zeggen dat afval dat als grondstof kan dienen voor bewoners zo prettig mogelijk wordt opgehaald. Hiermee wordt gestimuleerd dat men huisvuil zo veel mogelijk scheidt. Alleen het deel dat niet gescheiden wordt, restafval, moet met enige inspanning door bewoners worden weggebracht naar een container op loopafstand. Door zowel papier, gft en pmd (plastic, metaal en drankkarton) aan huis op te halen kan veruit het meeste huisafval gescheiden aan huis worden opgehaald. Het streven is de restafvalstroom van zo'n 250 kg per jaar naar 100 kg per persoon per jaar te brengen. STIP stemt in met het uitwerken en uitvoeren van dit plan en heeft daarbij aangegeven dat zeer zorgvuldig te werk moet worden gegaan. Alleen als de voorzieningen voor het nieuwe systeem op orde zijn, kan de overstap worden gemaakt. Dit zal geleidelijk per wijk worden gedaan.

Nu is niet elke wijk hetzelfde. Delft kent veel verschillende soorten bebouwing. Voor woningen met een tuin geldt dat er 3 containers komen. (papier, gft en plastic). Voor hoogbouw of bovenwoningen geldt dat er veel afval-eilanden komen. Plekken waar gescheiden kan worden ingezameld dicht bij de woning. Voor de binnenstad wordt, gezien de beperkte ruimte, nog onderzocht wat de beste methode is. Daarbij wordt vastgehouden aan de principes dat de service niet omlaag mag en het niet duurder mag worden dan het nu is.

Waarom deze verandering?

Afval in de vorm van restafval wordt verbrand en dit kost geld. Samen met de kosten voor het ophalen wordt dit doorberekend aan de inwoners van Delft in de vorm van afvalstoffenheffing. Gescheiden afvalstromen zoals papier, gft en pmd leveren echter geld op. Daarnaast is het stukken beter voor het milieu wanneer er minder afval naar de verbrandingsoven gaat en meer als grondstof kan dienen. Ook zet Delft met dit beleid een goede stap in de richting van de landelijke doelstelling om in 2020 75% minder restafval te produceren. De verwachting is echter dat dat nog niet volledig zal worden gehaald met dit beleid maar door voor juist deze oplossing te kiezen is het in een later stadium nog mogelijk aanvullende stappen te zetten. Voor STIP is deze mate van flexibiliteit in het beleid belangrijk omdat Delft enerzijds in financieel zwaar weer verkeert, en zich dus geen verspilling in de vorm van gemiste afvalopbrengsten kan veroorloven, en anderzijds wel de ambitie heeft een duurzame stad te zijn.

Hoe wordt dit ingevoerd?

Om deze nieuwe manier van ophalen goed te laten landen gaat het afvalbedrijf, Avalex, met veel inwoners van de stad in gesprek. Inwoners kunnen dan laten horen wat ze belangrijk vinden en hoe containers in de buurt geplaatst moeten worden, dit naar voorbeeld van andere gemeentes in Nederland waar dit is ingevoerd. Daar is men er achter gekomen dat dit voor het grootste deel goed gaat, maar dat er altijd een enkele bewoner kan zijn voor wie, bijvoorbeeld vanwege een hoge leeftijd, het onmogelijk is restafval naar een centrale container te brengen. Daar moet dan een oplossing voor worden gevonden die voor iedereen acceptabel is. Komende tijd zal Avalex het gesprek aangaan met verschillende buurten. Dit is dan ook gelijk de mogelijkheid om mee te denken en input te kunnen geven.

Politiek

Net als STIP ziet een groot deel van de raad dit plan met vertrouwen tegemoet. Enkele partijen toonden zich nog zeer kritisch en durven nog niet te kiezen voor een systeem waarbij minder grondstoffen worden verspeeld, waarmee minder kosten worden gemaakt en waarmee er een grote bijdrage aan een duurzamere afvalverwerking wordt geleverd. Juist in deze voor de gemeente financieel moeilijke tijden vindt STIP het onverstandig om uit angst voor risico's niet voor efficiëntere oplossingen te kiezen.

Door: Bert Vogel