De begroting van Delft is vastgesteld. Een begroting met een duidelijke stempel van bezuinigingen. De komende jaren zal Delft immers 45 miljoen euro minder uitgeven dan in de jaren ervoor.STIP is akkoord gegaan met deze begroting. Zo zijn we bijvoorbeeld erg blij met de versterkte inzet op de Delftse kenniseconomie. Er wordt 750.000 euro ingezet voor projecten binnen de ‘Technologische Innovatie Campus Delft’. Projecten als het doorgroeigebouw van YES!Delft en het zorgen voor technische opleidingen op alle niveaus. STIP heeft wel nog extra aandacht gevraagd voor de volgende zaken.
Zo hebben we het verduurzamen van particuliere huizen aan de orde gesteld. Eigenaren zullen geld kunnen lenen bij de gemeente voor verduurzaming, een revolverend fonds. STIP wil dat deze mogelijkheid geldt voor een breed scala aan bewezen maatregelen aan het huis; wil je zonnecellen op je dak, dat moet kunnen. Wil je je huis isoleren, dat kan ook. Wil je een kleine windmolen op je dak, zelfs dat kan.
Daarnaast zijn dit soort maatregelen het meest efficiënt als ze worden ingezet op huizen met een laag duurzaamheidslabel; Delft zou erop moeten inzetten dat die huishoudens de mogelijkheid van deze lening kennen en hem gebruiken. Voor deze twee punten hebben wij een motie ingediend, die met een grote meerderheid is aangenomen.
De komende jaren zal er flink worden geïnvesteerd in de Binnenstad. STIP vindt het belangrijk dat dit geld wordt ingezet om de Binnenstad voor lange tijd te verbeteren. Daarom hebben wij aangegeven het budget te willen inzetten op fietsvoorzieningen (zoals meer stallingen), een divers cultureel aanbod, een hoogwaardige openbare ruimte en het aanpakken van winkelleegstand. De wethouder heeft aangegeven dat deze punten worden meegenomen.
Een ander punt dat STIP aan de orde heeft gesteld is het stimuleren van autodelen. Als iemand zijn auto in het weekend niet gebruikt, zou een ander die kunnen huren. Dit maakt auto’s duurzamer en zorgt vaker voor een lege parkeerplek. STIP is van mening dat dergelijke initiatieven makkelijk toegepast moeten kunnen worden in de stad, zonder dat daar veel regels voor moeten worden aangepast. We hebben daarom gevraagd om specifiek aandacht te besteden aan alternatieve parkeeroplossingen in het nieuwe parkeerbeleid.
Sinds 1 oktober kan de Delftse jongere geen gratis SOA-test meer doen in Delft. STIP vindt dit zorgelijk, jongeren zijn immers een risicogroep voor het oplopen van soa’s. Zij moeten laagdrempelig een anonieme soa-test kunnen doen. De wethouder heeft aangegeven te gaan praten met JIP Delft, het regionaal SOA-centrum en de studentengezondheidszorg om de optie tot terugbrengen te bespreken.
STIP heeft al met al positief geadviseerd over de begroting en STIP kijkt uit naar het komende jaar. Benieuwd naar de begroting? Je vindt hem hier.