• Tijdens de raad van donderdag 29 november 2007 zijn de twee nieuwe STIP-raadsleden geïnstalleerd: Annette van der Poel en Frank Gorte. Eerst waren er uiteraard de formaliteiten van de installatie, waarbij de eed werd afgelegd en de vroedschapspenning gegeven. Daarna volgden de maiden speeches van Annette en Frank.

  • Een combinatie van drie elektrisch geladen draadjes, een hekwerk van gaas en een heg: dit kan wel eens dé oplossing vormen voor het fijnstofprobleem in Delft. Deze zogenaamde 'fijnstofmagneet' is een uitvinding van de TU Delft, en inmiddels onder laboratoriumcondities getest. STIP heeft tijdens de begrotingsbehandelingen deze maand een motie ingediend om deze fijnstofmagneet nu op grotere schaal te testen in Delft. Nadat deze motie unaniem aangenomen is, heeft het idee ook de landelijke pers gehaald.

  • De gemeente probeert het wildplakken in Delft te verminderen en heeft

    daarvoor op 1 oktober een project gestart. Het is een nobel streven om het

    plakken van handelsreclame op de plakplaatsen tegen te gaan, daardoor

    is er meer ruimte voor legale posters. De uitvoering van het project

    schiet wat ons betreft zijn doel echter voorbij. Daarom hebben we in de

    commissie Wijk, Verkeer en Beheer vragen gesteld. Het antwoord volgt binnenkort.

  • Tijdens de raadsvergadering van donderdag 8 november 2007 is de

    Programmabegroting 2008-2011 vastgesteld, waarin het financiële beleid

    van de gemeente voor de komende jaren is uitgewerkt. De raad kwam met

    ruim 40 moties en amendementen. STIP diende 4 moties in, die allemaal

    zijn aangenomen.

  • In de raadsvergadering van 8 oktober hebben raadsleden Pieter Guldemond en Sanne van Empel van Studenten Techniek in Politiek afscheid genomen. Pieter Guldemond zat sinds de verkiezingen van 2006 in de gemeenteraad, Sanne van Empel was in november 2006 in de raad gekomen.

  • In de raadsvergadering van 1 november 2007 is de Langetermijnvisie Cultuur 2017 aangenomen. In de visie, met als titel 'Delft meer dan Blauw', is de strategische visie op kunst en cultuur in Delft vastgelegd. STIP is enthousiast over de keuze voor de speerpunten Cultureel Erfgoed, Creatieve Industrie en Aandeelhouderschap.

  • De tweede weesfietsenactie is een groot succes geweest! De actie is deze keer niet alleen bij station Delft gehouden, maar ook bij station Delft Zuid. De eerste actie werd uitgevoerd naar aanleiding van een motie van STIP om het aantal beschikbare parkeerplaatsen in het stationsgebied te vergroten. Wegens het succes van deze actie is deze vervolgd!

  • Het college heeft geantwoord op de schriftelijke vragen die

    we met D’66 gesteld hebben over het inconsequente alcoholbeleid van de gemeente. De Delftsche

    Studenten Bond heeft dit jaar geen vergunning gekregen voor haar jaarlijkse

    bierestafette tijdens de OWee. Deze ludieke actie, waarbij gezelligheid

    centraal staat en iedere deelnemer één biertje op de Oude Delft drinkt, mocht

    niet plaatsvinden. Het college vond dit een verkeerde uitstraling hebben. Als

    het aan STIP ligt hebben we volgend jaar gewoon weer een bierestafette en natuurlijk

    ook biercantus en Oranjebitter op Koninginnedag.

  • Naar aanleiding van een actie van de LSVb zijn er Kamervragen gesteld over de brandveiligheid van studentenhuizen. STIP vindt dat ook de gemeente hier een belangrijke rol in vervult en heeft daarom vorig jaar al aandacht gevraagd voor dit onderwerp.

  • Minister Plasterk (PvdA) kondigde deze week het plan aan om de

    basisbeurs af te schaffen. Ook werd er gesproken over verhoging van het

    collegegeld. Plasterk heeft het geld nodig om de leraren meer te gaan

    betalen. Gelukkig heeft de meerderheid van de Tweede Kamer al

    aangegeven dit een slecht plan te vinden. Ook STIP vindt het een bizar

    idee. Het is goed om leraren meer te betalen, maar op deze manier

    creëer je een nieuw probleem bij de studenten.

  • De gemeenteraad heeft er in november 2006 een motie over aangenomen en

    de commissie Wijk, Verkeer en Beheer heeft het plan in april 2007

    besproken, maar nu is het dan zover: eenduidige regels voor fietsers in

    de binnenstad. Geen vreemde situaties meer, waar je soms wel en soms

    niet mag fietsen.

  • De huidige referendumvoorziening in Delft is onderwerp van discussie. Op 25 september hebben burgers, deskundigen en commissieleden gediscussieerd over zes stellingen, waarbij onder andere een referendumkamer en het Amsterdamse model ter sprake kwamen.

  • Samen met D''66 heeft STIP schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over het inconsequente beleid als het gaat om evenementen en alcohol. De Delftsche Studenten Bond (DSB)

    heeft dit jaar geen ontheffing gekregen voor de jaarlijkse

    bierestafette. Tijdens de OWee hield de DSB al jaren een bierestafette

    op de Oude Delft. Dit jaar is de vergunning geweigerd vanwege de

    signaalfunctie die zo''n evenement zou hebben.

  • Donderdagavond heeft Pieter Guldemond voor STIP de Algemene Beschouwingen gehouden. In zijn verhaal ging hij in op studenten, jongeren en ondernemerschap. Ook kondigde hij vijf moties aan.

  • Met maten en mate

    Bekende reclames met betrekking tot alcoholproblemen zijn er

    zat. Op deze problemen gaan we ook op lokaal niveau op in. Wat kan je als gemeente doen om de

    grootste problemen op te lossen?

  • Wim Bot, de fractievoorzitter van GroenLinks Delft daagde ons uit een reactie te geven op zijn weblog. Hij stelt dat de TU zich voor het salaris van haar nieuwe collegevoorzitter aan de Balkenendenorm (171.000 euro) moet houden. De TU wil de opvolger van Van Luijk echter rond de 240.000 euro gaan betalen. Minister Plasterk heeft laten weten het hier niet mee eens te zijn.

  • Eerder berichtten we al over de noodzaak tot het bouwen van woningen voor internationale studenten. In de gemeenteraadsvergadering van 12 juli lag het voorstel voor om 240 woningen op de Hammenpoort te bouwen. Een krappe meerderheid stemde voor dit voorstel. Opmerkelijk waren het CDA en de SP, die tegen het voorstel stemden.

  • STIP is een partij die erg begaan is met studentenhuisvesting. STIP vraagt sinds een aantal maanden al aandacht voor het probleem van huisvesting voor internationale studenten. Vanuit de TU bereiken ons alarmerende geluiden. In de Delta lezen we dat de TU buitenlandse studenten adviseert om een semester later naar Delft te komen, waarom? Omdat er een tekort is aan professionele docenten? Omdat de opleidingen van de TU te groot worden? Nee, simpelweg omdat er geen huis te vinden is voor de buitenlandse studenten. In onze ogen een slechte reden om internationale studenten te weren van de TU. STIP is dan ook voorstander van internationale studentenhuisvesting bij de Hammenpoort.

  • Het eerste officiële Jippy-automaat van Nederland hangt vanaf vandaag bij Open Jongeren Vereniging De Koornbeurs in Delft. Het is mogelijk om bij de jongerenvereniging de Koornbeurs voor €0,50 een pakje met 5 condooms te kopen. STIP daagt alle studentenverenigingen, jongerencentra en middelbare scholen in delft uit ook een Jippy condoomautomaat op te hangen.