Delftse Denkers

Adelaide is klaar met het wikken en wegen over hoe en wanneer inbreng van burgers wel of niet handig is en legt de focus daarom anders: op de inhoud, en niet op het proces. Het programma maakt gebruik van experts op vakgebieden waar zich problemen voordoen. De expertise van de betreffende expert is leidend en binnen dat kader is inspraak vanuit de burger welkom: iedereen kan dus gericht en zinvol meedenken.

Burgerparticipatie kun je volgens STIP splitsen in twee nuttige aspecten. In eerste instantie geeft beginspraak de burger de gelegenheid om informeel te adviseren aan het begin van een beleidsvoornemen. Voordelen van deze vorm van participatie bij grote projecten is het creëren van draagvlak. Bij beleidsvoorstellen als een MER kan dat kostenbesparing en tijdswinst opleveren.

Verder in een besluitvormingsproces gaat het om het zoeken van oplossingen voor problemen. In Adelaide, Australië, besteden ze het zoeken naar de oplossingen uit aan ‘Thinkers in Residence’. Adelaide is klaar met het wikken en wegen over hoe en wanneer inbreng van burgers wel of niet handig is en legt de focus daarom anders: op de inhoud, en niet op het proces. Het programma maakt gebruik van experts op vakgebieden waar zich problemen voordoen. De expertise van de betreffende expert is leidend en binnen dat kader is inspraak vanuit de burger welkom: iedereen kan dus gericht en zinvol meedenken.

De experts wordt een uitdaging en verblijfsplaats aangeboden. Zij presenteren vervolgens een selectie aan voor de stad interessante oplossingen. De overheid faciliteert deze Denkers in samenwerking met het bedrijfsleven en kennisinstellingen. STIP is benieuwd of Delft wil participeren in eenzelfde vorm van ruilhandel waarbij Delftse Denkers de stad voorzien van vernieuwende inzichten op een laagdrempelige manier.