Duurzaam op weg

In de Delftse binnenstad is er continu bedrijvigheid. Neem de horeca, de culturele evenementen en zeker ook het winkelende publiek. In Delft worden immers goederen vanuit de hele wereld aangeboden. Goederen die na hun lange reis uiteindelijk in winkels vlak naast elkaar worden verkocht.De laatste stap in de aanvoer van die producten trekt een zware wissel op de duurzaamheid en de luchtkwaliteit van Delft. De vrachtwagens die de binnenstad in komen, rijden langzaam. Daarnaast moet er hier en daar op voetgangers gewacht worden, met het effect dat motors lang draaiende worden gehouden. Om dit energieverbruik te verminderen pleit STIP al lang voor een stedelijk distributiesysteem. En we hebben goed nieuws: daar worden sinds kort echt stappen op gezet.

Duurzaam op weg

STIP wil al jaren zwaar vervuilend vervoer weren uit de binnenstad. Hoe zien wij dat voor ons? Zwaar vervoer brengt de goederen naar een centrale plek, een bevoorradingscentrum buiten de stad. Vanaf daar worden er lichtere, duurzamere vormen van vervoer ingezet om tot de eindbestemming te komen: een groene ‘Last Mile’. Voor deze laatste stap ziet STIP kleine elektrische busjes voor zich, of bijvoorbeeld vrachtfietsen. Het systeem zou later meer delen van Delft kunnen omvatten, om er uiteindelijk ook systemen van andere steden op aan te sluiten.

Bij het invoeren van een stedelijk distributiesysteem had STIP niet alleen stappen op duurzaamheid voor ogen. Ook de bereikbaarheid in de binnenstad zal verbeteren. Het zal een verademing zijn voor de doorstroming wanneer er minder groot vervoer in de smalle straten hoeft te laden en lossen. Een distributiesysteem zal daarnaast ook een ware service zijn voor de startende ondernemer. Delft wordt met dit stedelijk distributiesysteem een nog aantrekkelijkere stad om een onderneming te beginnen.

En hoe ver zijn we nu? Op dit moment wordt er door Maatwerk Distributie Delft grootscheeps onderzocht wat de wensen en mogelijkheden zijn voor dit systeem. Welke ritten worden er hoe vaak gemaakt, en wat zijn daar nu de kosten van? Met al die informatie moeten de verschillende partners tot een goede mix van oplossingen kunnen komen.

STIP roept alle ondernemers en vervoerders op om de benodigde gegevens aan te leveren op de site maatwerkdistributie.nl. Op die manier wordt het project van de hele stad: een ieder kan hier immers profijt van hebben. STIP is benieuwd wat de eerste inventarisatie zal opleveren en wenst Maatwerk Distributie Delft en haar partners veel succes.