Nieuw college, nieuw akkoord

Donderdag 15 mei stond de gemeenteraad in het teken van afscheid,  verwelkomen en het nieuwe coalitieakkoord. Met blijk van waardering is afscheid genomen van twee wethouders, Milene Junius (CDA) en Pieter Guldemond (STIP). Hierna werd het coalitieakkoord besproken met  aansluitend de installatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Nieuw college, nieuw akkoord

De coalitie bestaat uit 5 partijen: D66, STIP, GroenLinks, PvdA, en VVD.
Na een formatieproces van 2 maanden, tekenden de fractievoorzitters van deze partijen het coalitieakkoord. Hierin besluit de coalitie de koers van Delft voor de komende vier jaar. STIP-fractievoorzitter Bert Vogel gaf een beschouwing tijdens de raad:

"Voorzitter

Een stad waar gewerkt, gewoond en geleefd wordt. Waar banen voor alle mensen worden gecreëerdvanuit de kenniseconomie, die verbonden is in de stad met arbeidsmarkt enonderwijsinstellingen op alle niveaus. Waar ruimte is voor starters die willensettelen, in hun nieuwe woning in Nieuw Delft of Harnaschpolder. En waar mensennaar toe komen om zich te ontspannen in de Delftse culturele sector en horeca.Delft is een unieke stad in de regio met historie en innovatie.

Kennis Economie

Vier jaar terug is er, door de raadin meerderheid uitgesproken, meer focus gekomen op de kenniseconomie als krachtvan de Delftse economie.

De samenwerking met de TIC-partnersgaat goed, de opgestelde sleutelprojecten worden uitgevoerd.  Het ingezette beleid heeft succes, er zijnverschillende bedrijven naar Delft gekomen en met die bedrijven ook banen.

We waren blij te zien dat afgelopenverkiezingen de Delftse kenniseconomie in veel verkiezingsprogramma’s stond. Ende vraagtekens die sommige oppositiepartijen vier jaar geleden nog hadden zijnomgezet in eigen visie. En al verschilt die visie soms met die van STIP, tochzijn we blij dat we nu de discussie op invulling kunnen voeren. Delft wilverder werken aan de kenniseconmie. We willen koopkracht aan Delft binden.Zorgen voor meer werk, op alle niveaus en het lokale MKB koppelen aan dekennisintensieve instellingen. Door de kenniseconomie niet meer als aparteportefeuille te zien kan er een meer integraal beleid worden gemaakt. Hetkennisdeel dient als motor, waarmee de gehele Delftse economie vooruit wordtgedreven.

Naast doorzetten op het versterken van de bestaande economie worden ernieuwe bedrijven aangetrokken. Het vestigingsklimaar wordt verder verbeterd.Dat doen we door Delft aantrekkelijker te maken voor bedrijven en mensen omzich hier te vestigen of te blijven. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat ervoldoende woningen voor starters moeten zijn en dat er in het weekend wat tedoen is in de stad. Het Coalitieakkoord biedt goede handvatten om dit vanuit degemeente te ondersteunen.  Ondersteunenwant uiteindelijk moeten de ménsen in de stad het doen. Délft verdient het.

Innovatie sociaal domein

Met de enorme zorgopgave waar wevoor komen te staan spreekt het voor zich dat ons akkoord hier veel aandachtaan schenkt. De gemeente biedt het vangnet voor wanneer deze mensen het zelfniet kunnen. Passende zorg voor mensen die dat nodig hebben. Dat verdienen dezeDelftenaren.

Hoe gaan we dat dan doen? Weontwikkelen woonservice zones in Delft met extra aandacht voor mensen die zorgnodig hebben. We gaan innovatie en continuïteit koppelen. Deze begrippen hoevenelkaar niet bijten maar gaan juist goed samen. Daarnaast doet Delft bedrijveneen totaalaanbod: een aantrekkelijke stad, een goede dienstverlening enMaatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar ook zelf gaan we als gemeente hetgoede voorbeeld geven en zetten we in om sociaal werkgever te worden. Zo latenwe zien dat het goed mogelijk is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt eenwaardevolle bijdrage te laten leveren. Ook dat verdient Delft.

Projecten

Er worden nog een aantal groteprojecten uitgevoerd. De treinen gaan ondergronds, de Sebastiaansbrug wordtvernieuwd, de tram gaat rijden tot in technopolis en we gaan een nieuwe wijkbouwen. Grote keuzes zijn gemaakt en het is nu zaak te zorgen dat het afkomt.En zo snel mogelijk rijdt de tram vanuit de binnenstad, via de TU naartechnopolis.

Cultuur

Om Delft aantrekkelijk te maken willenwe zorgen dat er altijd wat te doen is. Met voldoende uitgaansmogelijkheden enruimte voor cultuur wordt Delft een aantrekkelijke stad. Jongeren, die in eenbandje willen spelen, toeristen die naar Delft komen en uitgaanspubliek datvoor een evenement komt, verdienen allemaal een cultureel Delft. Hoe gaan wedat doen? Prinsenhof wordt hipper en op termijn zelfstandig. Ook gaan weinzetten op het bieden van een podium voor aanstormend talent door culturele spelerste laten samenwerken en waar mogelijk barrières weg te halen en ondersteuningte bieden.

Fietsen (via regio)

Een kwalitatief goed fietsnetwerkis van groot belang voor de bereikbaarheid van Delft. De fiets is een gezonde,schone en snelle manier om van deur tot deur te reizen. Investeren in de fietsheeft veel rendement. Er moeten voldoende stallingsmogelijkheden zijn, hetfietsnetwerk moet veilig en comfortabel zijn en de belangrijkste ontbrekendeschakels moeten worden aangelegd.

Voorzitter, ik rond af,

De stad weet wat bezuinigen is endat er meer bezuinigingen aankomen. Uit de gesprekken met de stad bleek datondanks dat niemand blij wordt van bezuinigen, er bij de partners energie is ommet deze uitdaging aan de slag te gaan. Daar mogen we ze heel dankbaar voorzijn. Er zijn nog veel kansen voor Delft waar we op kunnen inzetten. De latligt hoog maar dat hoort bij deze stad. Delft verdient het.

Met trots draag ik voor de wethouderskandidaat namens STIP, Ferrie Förster."