2500 extra fietsplekken bij station

Hoeveel fietsenstallingen heeft een treinstation nodig? En hoe maken we een einde aan die overvolle fietsenstallingen bij het Delftse station?Onderzoek van onder andere de TU Delft toont een noodzaak aan van 13.000 stallingenin 2025. Bij dat getal komen we nu een hele stap dichterbij!

2500 extra fietsplekken bij station

STIP-wethouder Pieter Guldemond stuurde ons een update over de Gelatinebrug. In deze brief heeft hij de gemeenteraad laten weten dat er regionale fietssubsidies vrijvallen die kunnen worden ingezet voor 2500 extra fietsenstallingen. Dit brengt het totaal op meer dan 10.000.
STIPis hier erg blij mee!

Hoeveel stallingen komen er nu, en waar?

Het station zal een grote ondergrondse stalling hebben van meer dan 5000 plekken. Deze stalling fiets je naar beneden in, waarna je ondergronds meteen makkelijk naar het perron loopt. Er komt daarnaast nog een stalling, met ongeveer 2600 plekken en nu dus ongeveer 2500 extra plekken op straat.

Waarom vindt STIPgenoeg fietsenstallingen zo belangrijk?

We bouwen in Delfteen heel nieuw station en stationsgebied, en krijgen de kans het eindelijk echtgoed te doen. Daarnaast is fietsen gezond, en maakt STIP van Delft graag eenechte fietsstad. Om het gebruik van de fiets te stimuleren moeten we het inDelft zo aantrekkelijk mogelijk maken om te fietsen. Eén van de belangrijkstevoorwaarden is daarvoor om gemakkelijk je fiets te kunnen stallen, in hetbijzonder bij het nieuwe station.

Waarom is er extrasubsidie beschikbaar?

Delft zou een extrabrug krijgen, de Gelatinebrug. Deze brug zou een fietsersbrug worden ongeveerter hoogte van Lijm&Cultuur, die voor een snelle verbinding naar Delft Zuidzou zorgen. De bouw van deze brug gaat niet door nu de Provincie besloten heeftdat de brug 3,0 meter hoog moet worden. Delft had ingezet op 1,4 meter om heteen comfortabele brug te laten zijn. STIP betreurt het pauzeren van de bouw vande Gelatinebrug.

Nu deze brug niet gebouwd wordt, zullen meer mensen vanaf Delft reizen inplaats van Delft Zuid. Om deze reden gaan Haaglanden en de Provincie akkoord methet inzetten van de subsidies voor de fietsparkeerplekken bij hetstation.

Door: Anne Viruly